Audio lemez konvertálása mp3-ba

A CD lemezeken található zeneszámok ugyan az MP3-as vagy egyéb formátumú fájlokhoz hasonlóan jelennek meg a számítógépen, azonban egy speciális műveletre, ripelés vagy grabbingre van szükség ahhoz, hogy el tudjuk őket tárolni gépünkön. A következő leírás két egyszerű program működését mutatja be, amelyekkel felmásolhatjuk a zeneszámokat, később pedig kiírhatjuk őket egy másik lemezre.

A zeneszámok konvertálása MP3-as formátumba

 

1 Töltsük le a CDex Free 1.73 nevű programot a következő linken keresztül:

http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/cdex-free-v170-b4-magyar-173.html

 

Válasszuk a rendszerünknek megfelelő verziót (ha nem tudsz dönteni válaszd a 32-bit-est)

CDEX letöltése az Origo Szoftverbázisról

2)       Telepítsük a letöltést követően! A magyar/angol nyelv beállítása és a szerződési feltételek elfogadása után válasszuk a program által alapértelmezetten felajánlott lehetőségeket. A program a telepítés végén megnyit egy weboldalt, amelyen keresztül adakozhatunk a készítőknek.

CDex telepítése

3) Windows 7, 8.1 vagy 10 alatt egyszerűen csak írjuk be a Start Menü vagy a Modern keresőfelületére a program nevét és kattintsunk rá!

4) Ne ijedjünk meg az esetlegesen felbukkanó hibaüzenetnél, egyszerűen csak kattintsunk az „Igen”-re.

wnaspi32.dll CDex

 

5) A lemez behelyezését követően a következő képernyő fog fogadni a program indításakor:

CDex indítóképernyő

 

6)       Amennyiben a program nem állította át a nyelvet, az Options > Select Language > magyar opciókat használva érhetjük el a magyart.

CDex language

 

7) A Beállítások > Fájlnevek > Kifejtett CD Számok opció segítségével tudjuk megadni, hogy hova mentse a program a konvertált számokat. Alapértelmezetten a felhasználói fiók „Zene” nevű mappájában menti az mp3 fájlokat, ami a legtöbb esetben megfelelő.

CDex mappa kiválasztása

CDex beállítása

 

8) A Beállítások > Tömörítő opcióval tudjuk beállítani a tömörítés minőségét. Az MP3 egy nem veszteségmentes formátum, ami azt jelenti, hogy a fájlok elkészítése során bizonyos mértékben csökken a minőség. Az alapértelmezett beállítások egy változó minőségű formátumra vannak állítva, de ha biztosra akarunk menni, akkor a minimális értéket is állítsuk az MP3 által támogatott legmagasabb 320 kbps-os értékre.

CDex konverziós ráta

 

9) Válasszuk ki a program ablakának jobb oldalán lévő felülről második ikont, amelynek segítségével a program közvetlenül MP3-ba menti a CD-n lévő zeneszámokat. A különböző címkék segítségével megadhatjuk az eladót, albumnevet, stb.

Audio lemez konvertálása mp3-ba

Az MP3 fájlok visszaírása lemezre

 

1) Töltsük le és telepítsük a cdburnerxp nevű programot a szoftverbázisról:

http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/cdburnerxp-4576139.html

A lépések azonosak a CDex esetében leírtakkal. A nyelveknél elegendő a „Hungarian” kijelölése.

 

2) A program elindítását követően a következő képernyő fogad minket:

 

CD BurnerXP telepítése

 

 

Helyezzük be az üres lemezt és jelöljük ki az „Audio lemez készítése” opciót, majd kattintsunk az OK gombra! Először érdemes egy újraírható lemezzel tesztelnünk a program működését!

 

3) Ne ijedjünk meg a megjelenő ablaktól, mert valójában nem annyira komplex, mint amilyennek első ránézésre tűnik. A bal felső sarokban tudjuk megkeresni a mappát, ahonnan ki szeretnénk választani a tárolt zenefájljainkat. Kijelölve a mappát, a jobb felső sarokban megjelennek a zeneszámok. Jelöljük ki őket, majd húzzuk át a programablak alsó felébe! A legalsó sorban láthatjuk, hogy hol áll a lemezünk.

 CDBurnerXP audio lemez készítése

 

A példaképen nem volt lemez behelyezve, azonban a program egy átlagos 80 perces kapacitású írható lemeznél egyértelműen jelzi, hogy elfér e kiválasztott adatmennyiség a lemezen. Először érdemes egy újraírható lemezzel tesztelnünk a program működését!

 

4)Az „Írás” opcióra kattintva a következő panel jelenik meg:

 

Audio lemez írása 

 

Nagyon fontos, hogy ügyeljünk az írás sebességére! Az átlagos CD-lejátszók nem képesek négyszeres (4x) vagy nyolcszoros írási sebesség felett megírt lemezek használni, viszont ha támogatják is őket, a minőség a sebesség növekedésével csökken.

 

A lemez lezárása opció bepipálásával megadjuk, hogy ne lehessen több adatot felvinni az adott lemezre. Bizonyos lejátszók a lezáratlan lemezeket sem játszák le! A beállítások ellenőrzése és elvégzése után kattintsunk az „Írás indítása” gombra.

  

 

Miután végzett a program, lépjünk ki. Amennyiben később is szeretnénk használni ezt az összeállítást, fogadjuk el a program által javasolt lehetőséget és mentsük el a listát. Fontos: ha áthelyezzük a fájlokat, akkor később a program nem fogja tudni, hogy hol vannak, hiába mentettük el a listát!

 

Dankó Zoltán

 

Hasznos volt az írás? Oszd meg, hogy másoknak is hasznára váljon!

Sign In