Hogy védjem adataimat a Facebook-on?

A Facebook, illetve a közösségi oldalak virágzásának egy komoly hátránya lehet, hogy illetéktelenek is hozzáférhetnek személyes adatainkhoz. Azonban ha kellőképpen körültekintőek vagyunk, néhány beállítással  azonban védekezhetünk.

Az első amit meg kell érteni ilyen esetben, az a következő. A Facebook, illetve a általában a közösségi oldalak esetében, ha valamilyen bejegyzést hozunk létre, vagy megosztunk valamit, mi rendelkezünk arról, hogy ki olvashatja el azt.

Egyedi beállítások

A jogosultságokat, megadhatjuk minden bejegyzés esetében. A képen látható beállítás például csak azoknak mutatja meg tartalmainkat, akik szerepelnek ismerőseink listáján.

Facebook bejegyzés

Itt a következő beállítások szerepelhetnek:

  • Nyilvános: Tehát mindenki láthatja korlátozás nélkül
  • Ismerősök: Az ismerőslistán szereplők
  • Ismerősök, kivéve a távolabbi ismerősök: Ide azok az ismerősök tartoznak, akikkel valamilyen módon kapcsolatban vagyunk
  • Csak én: Más nem láthatja
  • Egyéni: Egyéni szűrőfeltételeket adhatunk meg, bizonyos személyek elől elrejthetjük a bejegyzéseket stb.

 

Listák

A Facebook-on létrehozhatunk ismerőslistákat, amiket használhatunk például az üzenőfalunkon, ha csak bizonyos emberek bejegyzéseit akarjuk látni. Ezeket a listákat használhatjuk a szűréskor is, így csak a listán szereplők fogják látni a bejegyzést.

Alapértelemezés

A beállításokat természetesen nem kell minden esetben megadnunk, elég ha beállítunk egy alapértelmezett jogosultságot. Tanulmányozzuk ehhez a Biztonsági beállítások menüpontot.

Facebbok biztonsági beállítások

 

Megjegyzés:

A Facebook-on időnként felröppennek hírek, hogy végezzünk el bizonyos beállításokat az ismerőseink adatlapján. Ne ugorjunk be ezeknek, ahhoz semmiféleképpen nem lehet  jogunk, hogy mások láthatóságát beállíthassuk, csak a saját jogainkat állíthatjuk be.

Tehát, ha letiltjuk ismerőseink bejegyzéseit, képeit, azzal azt fogjuk elérni, hogy többé nem látjuk ezeket az adatokat, de mindenki más ugyanúgy látni fogja. Ezekkel a módszerekkel kizárjuk magunkat a közösségből!

Sign In