Hogyan helyettesítsem a CCleaner-t Ubuntun?

Ha használsz, vagy használtál Windows operációs rendszert, bizonyára ismered a CCleaner nevű alkalmazást, amivel egyszerűen és biztonságosan el tudod távolítani a rendszerben összegyűlt szemetet. De mi van a Linux-al? CCleaner ugyan nem létezik erre  a platformra, de remekül helyettesíthető!

Az Ubuntu operációs rendszerben is össze tud gyűlni sok felesleges fájl, a különböző bőngészők gyorsítótárai, régi beállításfájlok, elavult kernelek stb. formájában. A takarításhoz a legbiztonságosabb az Ubuntu Tweak alkalmazás ami alapvetően a rendszer finomhangolására szolgál, de tartalmaz takarító funkciót is. Telepítése lehetséges az Ubuntu Szoftverközpontból, vagy parancssorból.

sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-tweak

Ha megvagyunk a telepítéssel, érdemes bezárni a böngészőnket, az Ubuntu Szofverközpontot, és ha használunk, akkor a levelezőkliensünket is. Erre azért van szükség, hogy az Ubuntu Tweaker maradéktalanul el tudja távolítani a felesleges fájlokat.

 1. Ha telepítettük a programot az indítóból, vagy az ubuntu-tweak parancs kiadásával.
 2. Keressük meg a Lomtalanító menüpontot
 3. Jelöljük be a bal oldali listában azokat az alkalmazásokat amik után ki akarunk takarítani
  ubuntutweak1.png
  Időnként érdemes minden gyorsítótárat kiüríteni. Havi egy takarítással több száz MB adatszemét is összegyűlhet! 
 4.  Amikor kijelölünk valamit, a program elkezdi keresni a felesleges fálokat, és sorban jelennek meg a  jobb oldali panelen a törlendő fájlok, mappák, illetve az is, hogy mennyi hely szabadul fel a törlésükkel!
  Kpernykp__2013-04-14_173140.png

  Az én esetemben az apt és a böngésző gyorsítótára szokott a legméretesebb lenni. A cikk írásakor együtt több mint 700 MB-ot tesznek ki.

  Személy szerint én a Gwibber gyorsítótárát csak ritkán szoktam üríteni, ezek nem sok helyet foglalnak, és főként az ismerőseink profilképeit tartalmazzák!
 5. Nincs más dolgunk, mint hogy kijelöljük a jobb oldali panelen, miket akarunk törölni.
 6. Nyomjuk meg a Tisztítás gombot.

Ez sem bonyolultabb mint a CCleaner használata! 

Megjegyzés: Léteznek még Ubuntu-hoz egyéb  takarítóeszközök, de ezekkel bánjunk körültekintéssel, mert előfordulhat hogy olyan fájlokat is kitörölnek, amikre még szükségünk lehet.

Sign In