5+1 hiba amiből megtudod miért nem megy el az email?

Több oka is lehet annak, hogy miért nem megy el az email, pontosabban miért nem érkezik meg. Összegyűjtöttem ide azokat az okokat amik jellemzőek egy email küldési probléma esetében.

Érdemes azonban szétválasztani 2 kategóriára az elképzelhető eseteket. Az egyik az, amikor nem tudjuk elküldeni a levelet (tehát nem hagyja el az e-mail fiókunkat), a másik pedig az az eset,a mikor nem érkezik meg az a levél. Tehát 1. miért nem megy el az email és 2. miért nem jön meg az email?

#1 Spam

Nagyon sok e-mail kerül kiküldésre nap mint nap (erről lentebb is olvashatsz), és a kiküldött levelek nagy része bizony Spam (azaz kéretlen levél).

Esetenként előfordul hogy egy hibás beállítás, vagy gyanús tartalom miatt a spam mappába kerül, vagy fennakad a szerver szűrőjén. Ilyenkor érdemes kicsit átfogalmazni a tartalmat, kiszedni a gyanús linkeket.

#2 Nincs, vagy rosszul van beállítva az SMTP

Ez akkor probléma ha valamilyen levelezőklienst használunk (pl Thunderbird). Az SMTP szerver, vagy kimenő szerver felelős a levelek kézbesítéséért. Tehát amikor egy levelezőt konfigurálunk, nem csak a bejövő szerver adatait kell megadni hanem a kimenőét is.

#3 Elkeveredett

Elképesztő mennyiségű levelet küldünk ki naponta. Egyes statisztikák szerint a 2019-es évben 3,9 millió e-mail felhasználó közel 300 milliárd emailt küld el, minden egyes nap.

Simán előfordulhat hogy ebből a mennyiségből, csak úgy elveszik néhány. Szerencsére ez viszonylag ritka eset, ha rendszeresen meghiúsul a küldés annak valami más oka van.

#4 Gond van a levélküldő szerveren

Előfordulhat, hogy a levelezőszerver hozzáférése jól van beállítva (Lásd #2-es hiba) , de mégsem működik megfelelően.

Mivel ez is egy szerver, előfordulhat, hogy probléma akadt. A legtöbb tárhelyszolgáltató azonnal észleli az ilyen hibákat és cselekszik, de előfordulhat hogy mégsem.

Ha huzamosabb ideig fennáll a hiba, érdemes felkeresni az üzemeltetőt, tárhelyszolgáltatót.

#5 Hibás címadatok

Hát igen, ez is gyakori, előfordulhat hogy egyszerűen elírtad a címet, azonban ezt is bonthatjuk több kategóriára.

Ha elírsz valamit a címben, akkor előfordulhat, hogy nem jó helyre érkezik a levél (de maga a küldés sikeres). Ha nem létező e-mail címre küldünk levelet onnan jellemzően érkezik egy válasz a Mailer Daemon-tól, tehát értesülünk a hibáról.

Ha azonban nem szabványos e-mail címet adunk meg, akkor maga a küldés is meghiúsul. Szóval érdemes ezt is ellenőrzini.

+1 Miért nem megy el az email? Mert nem küldted el

Van ilyen, sokszor szembesültem már vele, hogy egyszerűen elmaradt a küldés. Mi lehet az oka? Kapkodás, hozzá nem értés, gyakorlatilag ahány ember annyiféle forgatókönyv előfordul.

Szóval érdemes meggyőződni róla, hogy valóban megtörtént e a küldés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .