Hogyan helyettesítsem a CCleaner-t Ubuntun?

Ha használsz, vagy használtál Windows operációs rendszert, bizonyára ismered a CCleaner nevű alkalmazást, amivel egyszerűen és biztonságosan el tudod távolítani a rendszerben összegyűlt szemetet. De mi van a Linux-al? CCleaner ugyan nem létezik erre  a platformra, de remekül helyettesíthető!


Az Ubuntu operációs rendszerben is össze tud gyűlni sok felesleges fájl, a különböző bőngészők gyorsítótárai, régi beállításfájlok, elavult kernelek stb. formájában. A takarításhoz a legbiztonságosabb az Ubuntu Tweak alkalmazás ami alapvetően a rendszer finomhangolására szolgál, de tartalmaz takarító funkciót is. Telepítése lehetséges az Ubuntu Szoftverközpontból, vagy parancssorból.

sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install ubuntu-tweak

Ha megvagyunk a telepítéssel, érdemes bezárni a böngészőnket, az Ubuntu Szofverközpontot, és ha használunk, akkor a levelezőkliensünket is. Erre azért van szükség, hogy az Ubuntu Tweaker maradéktalanul el tudja távolítani a felesleges fájlokat.

1.Ha telepítettük a programot az indítóból, vagy az ubuntu-tweak parancs kiadásával.

2.Keressük meg a Lomtalanító menüpontot

3.Jelöljük be a bal oldali listában azokat az alkalmazásokat amik után ki akarunk takarítani
Időnként érdemes minden gyorsítótárat kiüríteni. Havi egy takarítással több száz MB adatszemét is összegyűlhet! 

4.Amikor kijelölünk valamit, a program elkezdi keresni a felesleges fájlokat, és sorban jelennek meg a jobb oldali panelen a törlendő fájlok, mappák, illetve az is, hogy mennyi hely szabadul fel a törlésükkel!

Az én esetemben az apt és a böngésző gyorsítótára szokott a legméretesebb lenni. A cikk írásakor együtt több mint 700 MB-ot tesznek ki.

Személy szerint én a Gwibber gyorsítótárát csak ritkán szoktam üríteni, ezek nem sok helyet foglalnak, és főként az ismerőseink profilképeit tartalmazzák!

5.Nincs más dolgunk, mint hogy kijelöljük a jobb oldali panelen, miket akarunk törölni.

6.Nyomjuk meg a Tisztítás gombot.

Ez sem bonyolultabb mint a CCleaner használata!

Megjegyzés: Léteznek még Ubuntu-hoz egyéb takarítóeszközök, de ezekkel bánjunk körültekintéssel, mert előfordulhat hogy olyan fájlokat is kitörölnek, amikre még szükségünk lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .