Hogyan készítsek magamnak pénzügyi elemzést?

Ha már nagyon nagy a baj az otthoni költségvetéssel, és sehogyan sem tudunk kijönni a havi kiadásokból, érdemes lehet pénzügyi tanácsadót hívni. Ha erre valamilyen oknál fogva mégsincs lehetőség, még mindig megpróbálhatjuk magunk elkészíteni a pénzügyi elemzést!


Az elemzéshez szükségünk lesz egy segédtáblázatra, amivel számolhatunk. A fájlt letöltheted az oldal alján. Megjelenítéséhez szükséges valamilyen táblázatkezelő pld. MS Excel, LibreOffice Calc(ingyenes).

Ha olyan kiadásaid vannak, amik sehol sem szerepelnek, próbáld azt besorolni abba a kategóriába ahová legjobban illik. Lássuk hogyan is tudod használni a táblázatot:

1.A napi kiadásokat egy héten keresztül vezesd, ide minden nem rendszeres kiadásod, költésed írd fel ami az adott héten történik. Pld:

2.A havi kiadásokhoz gyűjtsd össze a számláidat, díjbekérőidet, átutalásaid mindent ami ide tartozhat. Számold ide az autóval kapcsolatban a súlyadódat, kötelező felelősségbiztosítást(KGFB), a pénzügyi megtakarítások közé írd fel a biztosításaid havi összegét.(Ha nem havonta fizeted, számold ki pontosan mennyi ez). Számold ide a hiteleket!

Mint láthatod, itt kell megadnod a bevételeid is. Ide is próbálj meg mindent összegyűjteni, ha valami nem rendszeres bevétel, akkor a legkisebb havi átlagot vedd alapul. 
Pld.: Időnként eladsz valamilyen eszközöket, egyik hónapban van belőle 30000 Ft bvételed a másik hónapban pedig csak 8000 Ft, ilyenkor ne a megszokott (30000+8000)/2=19000 Ft-ot használd, hiszen a kiadásaid minden hónapban megmaradnak. Legyél szigorú magaddal és a 8000 Ft-ot számold bele. Azzal hogy szigorú vagy magaddal, eléred hogy tisztábbá válik a helyzeted. 
Melyik a jobbik eset? 
 – 8000Ft-ra számitasz, a bevételed 12000Ft–> Van 4000Ft pluszbevételed!
 – 19000Ft-ra számitasz, a bevételed 12000Ft –> Van 7000Ft hiányod!
Most már te is láthatod milyen sokat jelenthet a hozzáállás. Persze ezzel sem szabad túlzásba esni, hiszen abból adódhatnak egyéb problémák 

3.Ezután ugyanezen az oldalon láthatunk egy kimutatás, nem fűzök hozzá magyarázatot, ebben az esetben negatív a mérleg, ez nem igazán jó, de sajnos elég gyakori.

4.Ha megvannak az adataid kezdődhet az elemzés, itt a demóadatokat ki fogom elemezni, ez alapján már te is érteni fogod milyen elvek szerint fogj neki. Tehát átlépünk a Kimutatások fülre a táblázatban (keresd az oldal alján a felíratot). 

Elemzés

Az első kimutatás a havi kiadásaink megoszlását mutatj be. Itt az előző táblázatban megadott adatok át vannak számítva havi átlagokká.

Mint látjuk itt az egy hét alatt elköltött pénz átlaga,  a számlák összege, és a hitelek mértéke a legjelentősebb

1.Heti kiadások: térjünk vissza az előző oldalra, és nézzük át a költéseinket. Priorizáljuk A-D-ig a fontosságukat a következő skála szerint:
AFontos, semmiképpen sem nélkülözhetőBFontos, de lehet csökkenteni az erre szánt kiadásokatCNem fontos, de esetenként szükségesDNem fontos, ritkán van rá szükségHa megvagyunk elkezdhetjük azokat a kiadásokat megszüntetni amelyek D-től visszafelé, egészen addig míg a mérleg elfogadható mértéket nem ér el(tehát pozitívvá válik), vagy nem tudunk tovább csökkenteni. Az A prioritású kiadásokat mindig tartsuk meg!

2.Számlák: 

Ez egy olyan terület, el lehet érni könnyítéseket. Mint látjuk, ebben az esetben a gázszámla okozza a legnagyobb gondot, Ezen például lehet javítani, (persze ha fűtésre is használjuk a gázt) a szigeteléssel. Érdemes azokat a számlákat megszüntetni amik valamilyen luxusszolgáltatást tartalmaznak(Például a televízióköltségek, kisebb internet csomag, vagy szolgáltatóváltás, telefon esetében át lehet nézni az előfizetéseket stb.) Ezzel már érdemes pénzügyi tanácsadóhoz fordulni.

3.Hitelek:

A hitelekről alkotott véleméyem ismét meglepő lehet. Mint látjuk itt lakáscélű hitel emészti fel a hiteltörlesztések legnagyobb hányadát. Függetlenül attól hogy ez CHF, JPY, vagy forinthitel, pénzügy nehézséget okoz. De ne ezzel foglalkozzunk most.  Erre folyamatosan vannak könnyítési javaslatok, de megoldás nem született, ne erre koncentráljunk.

A második csoport a Gépjármű, ettől például meg lehet szabadulni, de elképzelhető hogy ez túl nagy áldozattal jár(a gépjármű elvesztése). Így még ezzel sem foglalkozunk.

Van itt mégegy tartozás, egyéb adósságok címszó alatt, aminek nem is az oka hanem a mértéke lényeges. Mivel ez a legkisebb összeg. 

Dave Ramsay, pénzügyi előadó elmélete szerint, a leghatékonyabb módszer adósságaink csökkentésére, ha a legkisebb tartozástól haladunk a legnagyobb felé. A magyarázata az hogy az adósságok hátterében komoly pszichológiai nyomás is áll, ami akadályozhatja azok törlesztését. Azonban ha néhány tartozástól meg tudunk szabadulni, az sikerélményt okoz, illetve tehermentesít.

A táblázatot amivel az elemzést te is elvégezheted, letöltheted innen: Kiadáselemző.xls

Összegzés

Mostmár te is tisztában vagy vele, milyen eszközökkel tudsz egy elemzést elvégezni, ha úgy érzed mégsem boldogulsz, vedd igénybe a segítségemet. 

Olvasd el ezt: Könnyítse anyagi helyzetét egyszerűen!
vagy
Kövesd tippeimet a Facebookon

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .