Mi kell a digitális átálláshoz?

Közeledik az időpont mikor a hagyományos televíziózás megszűnik Magyarországon. De mit kell tenni ha nem léptél még ezzel kapcsolatban? Minden lényeges információ idekerült a témában.


Mit értünk digitális átállás alatt?

A hagyományos televíziózáshoz kell egy televízió, és egy antenna. Az antenna érzékeli az adótoronyból jövő rádiójelet, amit továbbít a televíziónak ami megjeleníti az analóg jelet a képernyőn (persze ennyire azért nem egyszerű, de a megértéshez elég ennyit tudni :))

A digitális televízió felépítése annyiban különbözik, hogy az antenna ugyanúgy egy analóg jelet érzékel amit továbbít. A különbség hogy egy úgynevezet DVB-T kódolású jel érkezik, amit a hagyományos televíziók nem tudnak feldolgozni, ezért szükség van egy dekóderre, ami megteszi ezt a  televízió helyett.

Miért jó ez?

A digitális televíziónak sok előnye van amiért támogatják a lecserélését:

  • A DVB-T szabvány képes az esetlegesen elveszett jel egy részét kijavítani, így kevesebb jel is elég a műsor sugárzására
  • Mindig tiszta a kép, így nem lehet „hangyás”, nincs villódzás, illetve akár HD minőségű adást is lehet közvetíteni.
  • Számos extra szolgáltatásra is képessé válik a televíziókészülékünk. Pld: Digitális műsorújság, több nyelven nézhető műsorok, felíratozás, arra alkalmas készülékkel pedig megszűnik az időhöz kötöttség (egyszerűbbé válik a műsorok felvétele, de erről később)

Tudnivalók vásárlás előtt?

A digitális átállás lehetőséget adott arra, hogy a földfelszíni sugárzással jóval több csatorna kínálatát élvezhessük.

Ha szeretnél több csatornát is nézni, lefedettésgtől függően akár 50-et is, akkor már olyan dekóderre lesz szükséged ami fogadni tudja a kódkártyát.

Másik szempont lehet még a dekóder kiválasztása előtt hogy szeretnéd-e egyéb módon is használni? Például felvételre vagy pld. filmek nézésére. Ha igen, válassz olyan modellt, amin van USB bemenet. Így tudsz hozzá csatlakoztatni pld. egy Pendrive-ot vagy külső meghajtót. Az ilyen dekóderek általában támogatják az AVI, MP3 formátumok lejátszását, így egy kisebb médiaközpont is kialakítható a segítségével.

Mielőtt azonban dekódert vásárolsz ellenőrizd, hogy a televíziód képes e a digitális műsorok vételére. (Tipp: keresd a DVB-T felíratot)

Pár szó az antennáról

Azt érdemes tudni, hogy a hagyományos lepkeantennák nem egészen arra a frekvenciára lettek tervezve, ahol például sok helyen az M1, M2, Duna Tv adását közvetítik. Ettől függetlenül azonban elképzelhető, hogy képes az antenna a vételre. Ha mégsem, akkor általában 10.000 Ft alatt lehet hozzá jutni.

Az antenna beállításához segítséget találhatsz itt: Hogyan állítsam be a MindigTV antennát?

Dekódervásárlás előtt Tehát itt egy lista arról, mit kell átgondolni a dekóder megvásárlása előtt:

  1. Megelégszel-e az ingyenes 7 csatornával vagy előfordulhat később, hogy bővíteni szeretnéd a kínálatot?
  2. Akarsz-e felvenni műsorokat?
  3. Akarod-e nézni a dekóder segítségével az egyéb filmjeidet(pld. pendrive-ről)?

 Antennavásárlás előtt

Ha szűkre szabott a pénztárcánk, érdemes először kipróbálni a régi antennánkal a vételt. Ha a hagyományos vétel megfelelő (tiszta a kép), valószínűleg a digitális vétellel sem lesz probléma. 

Na és miből tudom, hogy nem jó a vétel?

Mivel itt a gyenge jel nem jelenti azt hogy rossz a kép, ezért más jelekből lehet következtetni. Ezek a következők:

  •  nem jön be valamelyik csatorna
  • a csatorna működik, de időnként megáll a kép, vagy szaggat a hang.

Hasznos linkek

Támogatás rászorulóknak

Lefedettségi térkép

Mindig TV Extra alapcsomag csatornái

Mindig TV Extra Családi csomag csatornái

Hogyan állítsam be a MindigTV antennát?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .