Rendszergazda tippek – Biztonsági mentés segédprogramok

A blog építésében egyre nagyobb szerepet vállaló NinetyFour a valóságban rendszergazda. Napi munkája során rengeteg problémát kell megoldania, így kreatív eszközöket kell hogy felhasználjon. 

Megkértem, hogy foglalja össze a biztonsági mentéssel kapcsolatos tapasztalatait, illetve mutassa be nekünk milyen segédprogramokkal dolgozik mindennapi munkája során. 

NinetyFour így csinálja

Hétköznapi munkám során nap, mint nap találkozom olyan átlagos felhasználókkal, akiknek eszébe sem jut, hogy kulcsfontosságú, gyakran pótolhatatlan adataik gyakorlatilag hajszálnyira vannak a megsemmisüléstől. Nem megfelelően beállított vírusirtók, leharcolt laptopok, éveken át használt és le nem mentett tartalmú pendrive-ok, adware-ktől hemzsegő mobiltelefonok és így tovább. Digitális adataik fontosságával gyakran már csak akkor szembesülnek, amikor már menthetetlen veszteség következett be.

Ne legyünk átlagos felhasználók!

Adataink megőrzése érdekében több oldalról be kell biztosítanunk magunkat, nem elég csupán egyetlen módszerre hagyatkoznunk. Habár az archiválásra használt eszközök nem feltétlenül olcsók, be kell látnunk, hogy a különböző tárolóeszközök kapacitása jelentős mértékben nőtt, áruk pedig csökkent az évek alatt.

Bizonyos adatmentési folyamatok teljes mértékig automatizálhatók, míg mások állandó beavatkozást igényelnek. Először érdemes a rendelkezésünkre álló operációs rendszer témába vágó funkcióinak utána járni, ha pedig azok nem bizonyulnak elegendőnek, a felhasználási területtől függően megbízható ingyenes programokkal is megismerkedhetünk, mielőtt szoftverre költenénk.

Fájlok biztonsági mentése

Amennyiben fájlokról szeretnénk biztonsági mentés készíteni, a freeware Cobian Backuppal érdemes kezdenünk. Tömörítés és növekményes mentési funkciói mellett bizonyos szintű hálózati funkciókkal is rendelkezik, felülete pedig rendkívül felhasználóbarát. Dokumentumok, levelezőprogramok és a szerverünkön tárolt weboldalstruktúrák mentésére kiváló.

Lemezképek

Lemezkép esetében az igazi joker a könnyen kezelhető, teljes rendszerek migrálására és hálózati mentésre is képes Acronis Trueimage, amelynek nyílt forráskódú alternatívája a linuxalapú Clonezilla.

Adatbázisok biztonsági mentése

Adatbázisok mentése esetén általában manuálisan kell elvégeznünk a feladatot, de gyakran ez sem túl bonyolult művelet: a cPanel vagy a phpMyAdmin felületén található Export funkció segítségével könnyen replikálhatjuk adatbázisunkat. Ez rendkívül fontos, hiszen bármennyire is biztonságos a szolgáltató rendszere, az adatbázis módosítása közben elkövetett hibák ellen, mint például egy véletlen törlés, már nem védhet meg. Egy aktív adatbázis esetén ezért rendkívül fontos a rendszeres mentés.

Mire mentsük az adatokat?

Hardveres téren hihetetlen választék áll rendelkezésünkre a biztonsági mentések tárolására. Adattároló eszköz terén sosem spórolhatunk és törekedjünk a biztos garanciális háttérre. Az olcsó külső merevlemezek vagy optikai lemezek élettartama gyakran messze nem megfelelő. Személyes tapasztalatom szerint egy megbízható ssd és egy színvonalas külső tok házasságából szerelhető össze a legstabilabb háttértár (persze így némileg kevesebb kapacitás áll rendelkezésünkre, mint egy standard merevlemez esetében), amennyiben pedig anyagi forrásaink megengedhetik, egy RAID5-ös konfigurációval szerelt szerver (vagy több) legyen a kiindulópontunk.

Az adattárolás új formája, a felhőszolgáltatás is egyre nagyobb teret nyer, nem véletlenül. A Microsoft, a Google vagy a Dropbox által nyújtott szolgáltatás a hét minden napján, nullától huszonnégy óráig hozzáférhető módon tárolja adatainkat biztonságos környezetben. Amennyiben az ingyenes tárhely nem elegendő számunkra, bizonyos díjazás mellett vásárolhatunk bővítést is. A felhőszolgáltatások használata a megfizethető árú, egyre jobb lefedettségi mutatókkal rendelkező mobilinternet hálózatoknak köszönhetően egyre kényelmesebbé válik.

Igénybe vennél rendszergazdai szolgáltatást a biztonsági mentéseid megőrzése céljából? 

Üzenj

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .