Vírusirtás ingyenes vírusirtó segítségével (AVG)

Egy mindenki számára könnyen követhető módszert fogok most ismertetni, amivel tisztán tarthatod a számítógéped a vírusokkal szemben.


Figyelem! Ez egy régi cikk, a benne foglalt információk elavulhattak!

Az AVG Ingyenes antivírus letölthető innen

Megjegyzés: nem ajánlott több vírusirtó telepítése ugyanarra a számítógépre, amennyiben van már a gépeden vírusírtó, inkább azt használd, a lépések sok esetben hasonlóak az itt leírtakhoz.

A letöltési oldalon részletes segítséget kapsz a telepítéssel kapcsolatban úgyhogy erre én nem térnék ki!

Mindössze 3 lépést kell elvégeznünk hogy biztonságban tudhassuk a rendszerünk. Tehát a vírusirtás lépései a következők:

1. Frissítés:


Nyisd meg az AVG Felhasználói felületét. Először is keresd meg a tálcán az AVG ikonját, és kattints rajta duplán.

Ezután megjelenik a vírusirtó főablaka. Ha nincs minden zölddel kipipálva (a PC Analyzer kivételével) akkor mindenképpen frissítened kell, de ha minden zöld akkor is ajánlott vizsgálat előtt.

A frissítéshez internetkapcsolat szükséges.

A frissítéshez a teendőd mindössze annyi hogy rákattintatsz az “Azonnali frissítés” feliratú gombra. Ezután a vírusirtó megkeresi az esetleges úhj programverziókat és vírusdefiníciókat és megkérdezi mit akarsz ezek közül frissíteni. Alapállapotban minden lehetőség be lesz pipálva, ezt hagyd is így, és nyomd meg a Frissítés gombot. A program mindent automatikusan meg fog csinálni.

Ha látod a Frissítés sikeresen befejeződött feliratot, nyomd meg a bezárás gombot és végeztél is ezzel a lépésssel.

2. Vizsgálat elindítása


A legegyszerűbb módszer: A program vezérlőpultján, most a “Vizsgálat indítása” gombot kell megnyomnod.

A program itt nem is kérdez semmit, elindul a vizsgálat, és akár ott is hagyhatod a gépet amíg nem végez.

A másik módszer, ami még mindig egyszerű: Válaszd a “Vizsgálati beállítások”-at. További lehetőségek jelennek meg előtted.

“A teljes számítógép vizsgálata” parancsot adod ki ha a legegyszerűbb módszert választod.

“Fájlok és mappák ellenőrzése” – itt egyénileg beállíthatod mely könyvtárakat akarod ellenőrizni. Gyorsvizsgálatokhoz ajánlott.

“Anti-Rootkit vizsgálat” – Rootkit alatt bizonyos szoftvereszközöket értünk, melyek segítségével egy hacker könnyen visszatérhet a “tett színhelyére”, ha már korábban beférkőzött a rendszerbe, hogy bizalmas adatokat gyűjtsön a fertőzött számítógépről. (Wikipédia)

3. Vírusellenőrzés eredményei


Amint a program végzett a vizsgálatokkal, egy Jelentést fog megjeleníteni, ami minden fontos információt megjelenít.

Mit tegyek ha vírust talál az AVG?
Ha talál valamilyen kártevőt a gépeden meg fogja kérdezni mit tegyen vele. Ha nem tudod mi az ami megfertőződött, ajánlott karanténba helyezni, így ha szüksége lenne rá egy programodnak, megtalálhatod később is. Ha biztos vagy benne hogy nincs szükséged a fertőzőtt fájlra töröld, így nem lesz vele később problémád.

Aránylag egyszerű a módszer, és majdnem teljesen biztonságossá tehető így a számítógép, de garancia semmire nincs, úgyhogy mindig maradj éber, és próbáld tudatosan elkerülni a vírusokat. Ne nyiss meg olyan programokat, dokumentumokat sőt még olyan képeket se nézz meg amiknek nem ismered a forrását. Főleg akkor gyanakodj ha túlságosan felkelti a figyelmed valami.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .