Vírusirtás ingyenes vírusirtó segítségével (AVG)

Frissített cikkünkben az otthonra ingyenesen letölthető AVG vírusirtó Windowsos verziójának telepítéséről, frissítéséről és használatáról lesz szó.


Az AVG vírusirtó háttere röviden

Az AVG első verziója 1992-ben jelent meg Csehországban. A céget 2016-ban megvásárolta az Avast, viszont a brand továbbra is megmaradt.

Az AVG AntiVirus Free Windows, macOS és Android platformokra is elérhető freemium fizetési modell keretében – tehát ingyen letölthető, használható és telepíthető, de bővített szolgáltatás és támogatás előfizetés keretében érhető el.

Cikkünk készítésekor az av-test.org 2022. áprilisi értékelése szerint az AVG AntiVirus otthoni célokra jól teljesített védelem és használhatóság terén Windows platformon, egyedül teljesítmény terén kapott 5.5 pontot a maximális 6-ból. Az av-comparatives.org májusi tesztjén is jól teljesített az otthoni célú Windowsos teszteken, a felső kategóriában végzett az Avast és a Kaspersky mellett.

Az AVG Ingyenes antivírus letölthető innen – Kattints a “Free Download” gombra!

Az AVG AntiVirus kapcsán is meg kell említenünk az általános figyelmeztetést, mely szerint több vírusirtó használata egy gépen negatív eredménnyel járhat. (Az rendszer alapértelmezett Windows Defender eszközének lecserélésével általában nincs gond.)

1. Az AVG vírusirtó telepítése és a választható eszközök

1. Keressük fel az avg.com honlapját!

2. Kattintsunk a Free Download gombra!

3. Indítsuk el a letöltött alkalmazást, adjuk meg neki a szükséges engedélyeket a telepítéshez, majd várjuk meg, amíg megtörténik az előzetes letöltés/betöltés!

4. A megjelenő panelen elolvashatjuk a Végfelhasználói licencszerződést, az Adatvédelmi irányelveket, a Testreszabás linkre kattintva pedig kiválaszthatjuk a telepíteni kívánt összetevőket. A Telepítés gombra kattintva alapértelmezett beállításokat kapunk.

5. Ha a Testreszabás linkre kattintottunk, válasszuk ki a kért összetevőket, vagy az előzetesen megadott lehetőségeket (“Minimális védelem”, “Javasolt védelem”, “Egyéni védelem”). Ezen a panelen megváltoztathatjuk a telepítési útvonalat is.

6. Ha elindítjuk a folyamatot, a jobb alsó sarokban megjelenik egy panel, amely az AVG AntiVirus FREE telepítésének állapotát mutatja! Az utasításnak megfelelően ne kapcsoljuk ki a számítógépet!

7. A telepítés befejeződését követően egy háromlépéses varázsló nyílik meg, amelynek második paneljén kiválaszthatjuk, ingyenes vagy előfizetéses formában kívánjuk tovább használni a vírusirtót. Egy listát is láthatunk, amely a fizetéses szolgáltatással járó előnyöket sorolja fel. Kattintsunk a “Folytatás az ingyenes verzióval” gombra a bal oldalon!

8. A varázsló harmadik panelén kattintsunk az “Első vizsgálat futtatása” gombra, hogy a vírusirtó meg is kezdhesse a munkáját!

9. A megjelenő varázslóban kövessük a megjelenő utasításokat, illetve kattintsunk a “Tovább” gombra!

10. A “Speciális problémák” listában olyan elemeket találhatunk, amelyek a fizetéses szolgáltatás keretében kínált lehetőségekkel orvosolhatóak. Amennyiben tovább kívánjuk használni az ingyenes verziót, a “Kihagyás” gombra kell kattintani.

11. A varázsló utolsó panelén egy kattintással ütemezhetjük, hogy egy “okos vizsgálat” fusson le a számítógépünkön havonta egyszer. A “Kész” gombra kattintva egy újabb tájékoztató panelre jutunk, amelyen újabb speciális problémákat olvashatunk, amelyre újabb előfizetéses ajánlatot kapunk és amelyet egyszerűen bezárhatunk.

12. Ezt követően megjelenik a vírusirtó felhasználói felülete, amelyről vizsgálatot indíthatunk.

A központi vezérlő felület jobb felső sarkában lévő “hamburger” menüre kattintva további opciókat fogunk elérni, többek között a beállításokat vagy a “Ne zavarjanak” módot.

2. Frissítés

Alapértelmezetten a vírusirtó automatikusan frissíti a szoftvert és az adatbázisát is. Egyszerű kézi frissítéshez kattintsunk a központi vezérlő felület jobb alsó részén lévő “Vírusdefiníciók: …” felirat melletti gombra! Itt láthatjuk azt is, mikor frissült utoljára az adatbázis.

A bővített frissítési opciókhoz nyissuk meg a “hamburger” menün belül a beállításokat! A “Frissítés”-re kattintva bővebb beállításokat adhatunk meg a szoftver és a vírusdefiníciós adatbázis frissítése kapcsán a “További beállítások” opciónál.

3. Vizsgálat indítása az AVG vírusirtó használatával

Közvetlenül a fájlnál

Fájl vagy mappa átvizsgálásához kattintsunk jobb gombbal az objektum(ok)ra a fájlkezelőben, és válasszuk ki a “Kiválasztott területek átvizsgálása” opciót! Biztonságos törléshez választhatjuk a “Megsemmisítés az AVG-vel” lehetőséget is.

A vírusirtó felületéről

  • Az “Okos vizsgálat futtatása” gombra kattintva indíthatunk egy általános jellegű veszélyforrás-keresést a számítógépünkön.
  • A 3 pontos menüre kattintva további opciókat érhetünk el, mint például fájl és mappa vagy külső meghajtó vizsgálatának lehetőségét, vagy az ütemezési beállításokat.

4. A vírusellenőrzés eredményei

Kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat törléshez vagy tisztításhoz!

A vizsgálati előzmények megtekintéséhez kattintsunk a vírusirtó központi kezelőfelületén a 3 pontos menüre, azon belül pedig a “Vizsgálati előzmények” opcióra! (Illusztrációs célú friss telepítésünknél ez a lista üres volt.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .