XP tuning

Figyelem, az XP támogatottsága megszűnt! Néhány tippet itt találsz, ha mégis ezt szeretnéd használni. Viszont ha kipróbálnál valami mást, bátran ajánlom az Ubuntu-t, Xubuntut vagy Lubuntut, a géped teljesítményétől függően.

Az itt leírt módszerek segítségével a hagyományos Windows XP rendszer teljesítmény annyira megnövekszik hogy aránylag stabilan fog futni egy régi akár 10-15 éves számítógépen is.


Az eddigi legkisebb kapacitású gép amin még használható volt a rendszer, egy 400MHz es SLOT1-es processzort és 128MB SDRAM-ot tartalmazott.

Mit lehet csinálni egy ilyen régi gépen?

 1. Internetezhetsz vele, aránylag biztonságosan
 2. Szövegszerkesztés, táblázatkezelés
 3. Kis gépigényű játékok
 4. Tanulás, e-könyvek olvasása
 5. Egyszerűbb audiocenter is kalakítható belőle
 6. Munkára, pld. szerelőműhelyek tökéletes és olcsó segédje lehet egy 5-10 eFt-ból öszerakott gép.
 7. Kikísérletezni mit bírsz elérni egy régi gépen. (Ha van rá érdeklődés csinálunk egy XP tuning versenyt:))
 8. Egyéni kreativitásodtól függően nagyon sokmindenre

Mi az amivel ne is próbálkozz egy ilyen gépen?

 1. Grafika, animációszerkesztés
 2. Komolyabb képminőségű filmek lejátszása
 3. Komolyabb játékok futtatása
 4. CD DVD írás

De lássuk mi is az az XP tuning: nem más mint az XP teljesítményének javítása, a célja számítógép gyorsítás.

A kezdő lépések
Ha régi géppel próbálkozol érdemes (nem kötelező) előszőr telepítened egy „szűz” rendszert (szóval ne XP4Everrel próbálkozz, ez erre a célra nem biztos hogy jó). Szóval betöltöd a rendszert és végezd el ezeket a lépéseket( a sorrend nem fontos).

 1. Nyomd le a Win+Pause kombinációt (a Win vagy Super gomb a billentyűzeted bal alsó sarkában a Ctrl és az Alt billentyű között helyezkedik el a Pause-t meg keresd meg:)). Ennek a hatására megjelenik a Rendszertulajdonságok ablak
 2. Válaszd ki a Speciális fület
 3. Kattints a Teljesítmény -> Beállítások gombjára
 4. A vizuális hatások fülön válaszd a „Legjobb teljesítmény” beállítását, ezután a listában a „Megjelenítési stílusok használata az ablakokon és gombokon” szöveg előtti mezőt bepipálhatod, ez nem sokat vesz el a teljesítményből, ha nagyon lassú a géped akkor hagy ezt is üresen.
 5. Kattints az ablak alján lévő Alkalmaz gombra
 6. A vizuális hatásokat beállítottuk, most pedig spórolunk egy kis teljesítményt memóriahasználaton.
 7. Ugyanezen az abalakon maradunk csak most a Speciális fület választjuk ki
 8. Itt a Virtuális memória-> Módosítás fület válaszd ki
 9. Most láthatod a gépedben levő meghajtókat, ha csak egyet látsz (valószínűleg C: és mellette két szám), akkor Kiválasztod az Egyéni méret kapcsolót és beírsz a Kezddeti és Maximális méret mezőbe is mondjuk 1024-et. Adhatsz neki más méretet is a géped kapacitásától függően, a lényeg hogy mindkét érték egyforma legyen
 10. Ha több meghajtót látsz, akkor ajánlott a rendszer partícióján beállítani a „Ne legyen lapozófájl”-t, és egy másik meghajtón elvégezni az előző lépést. (Ameddig nem nyomod meg a Beállítás felíratú gombot a módosításaid nem lépnek életbe

Készen vagyunk a rendszer beállításával, lehet még sokmindent finomítani, meg sok dolgot átállítani, de az egyéni tapasztalatom hogy ezek a lépések elegek szoktak lenni. Ha mégis tovább akarod fokozni ajánlom tanulmányozd át az XP regisztrációs adatbázisát Ha nem tudod mit csinálsz ne nyúlj bele, mert tönkre is teheted a gépedet egy rossz beállítással! Most nézzünk néhány hasznos eszközt, amik segítenek még egy kicsit a takarításban

 • CCleaner: Egy program ami segít rendben tartani a gépedet. Az internet használata közben felgyülemlett szemetet, a fölösleges fájlokat, a regisztrációs adatbázis esetleges hibáit is javítani tudja, illetve kezelheted benne az esetlegesen automatikusan elinduló programokat is (ezek is lassíthatják a gépedet).
 • Defraggler: Töredezettségmentesítő, lényegében rendszerezi az adatokat a merevlemezeden, hogy könnyebb legyen a hozzáférés, ezáltal kevesebb munkába kerüljön a kezelése.

És ha hiszitek ha nem ezzel a pár lépéssel csodákat lehet tenni a számítógépeddel. Tuningra Fel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .