Adataink védelme a közösségi oldalakon

A mostani írásnak volt egy komoly áldozata. Egy véletlenül kiválasztott személy az internetről, soha nem találkoztam vele, soha nem hallottam előtte róla, most mégis több információval rendelkezem róla, mint néhány közeli ismerőse.


Na jó, azért nem ilyen komoly a helyzet, egyszerűen csak kíváncsi voltam arra, milyen nyomokat hagyunk magunk után az interneten. A teszt elvégzése után óvatosságra intek mindenkit, hiszen olyan dolgok is előkerülhetnek, amiket nem szeretnénk.

Lássuk mit találtam:

Hogyan választottam ki a célszemélyt?

Elsőként arra gondoltam, hogy egy véletlenszámgenerátor segítségével legenerálom egy Facebook profil címét, és akit itt találok annak eredek nyomába. Azonban hozzáférési problémák miatt ez a megoldás nem sikerült. Ezt én pozitív eredménynek ítélem meg.

A választás ezért a technika kizárásával történt. Csináltam egy véletlenszerű keresést és egyszerűen rámutattam egy profilra.

Eszközeim:

Az elemzéshez csak egy böngészőt és egy táblázatkezelő programot használtam. Minden adatgyűjtést a böngésző segítségével végeztem a következő források felhasználásával:

Eredmények

Három jelentős közösségi hálózatban találtam meg az alany nyomait. A táblázatban a számomra, tehát mint ismeretlen személy számára elérhető adatok találhatóak meg.

Az adatok nem minden esetben származnak a publikus adatlapról, néhány információt az adott profilban közzétett bejegyzésekben találtam.

Végigolvastam a hírfolyamokat, és fontos információkat sikerült belőle kiszednem, ami az adott személy szokásairól árulkodik. Megtudtam:

  • Hol tartózkodott az elmúlt napokban
  • Milyen az érdeklődési köre

A közösségi oldalak után végeztem néhány webes keresést a Google segítségével, és a következő kiegészítő információkat találtam még.

Lábnyomok az interneten

Nyilvános adatlapok, különböző portálokon 7 db
MLM hálózatokban való részvétel nyomai 2 db
Említés egyedi weboldalon 1 db
A táblázatba csak azok az adatok kerültek be, ahol egyértelműen azonosítható volt a személy!

Megjegyzés

Az áldozatom nem kifejezetten közösségi személyiség. Használja ugyan a közösségi oldalakat, de a hozzászólásai alapján inkább passzívan. Ha róla is összejött ennyi információ, gondolj bele, hogy egy aktívabb profilból miket lehetne kideríteni?

Használhatóak ezek az adatok valamire?

Ennyi információ már igen. Azt hozzátenném, hogy az adatgyűjtést szervezetlen formában, nem specifikus információszerzés céljából végeztem. De gondoljunk például egy betörőre, aki a publikus adatlapjainkon keresztül feltérképezheti a következőket:

  1. Kiderítheti a szokásainkat, tehát hogy mikor nem tartózkodunk otthon
  2. A feltöltött képeink alapján az is előfordulhat, hogy bár sosem járt nálunk, mégis pontosan be tudja határolni hol vannak értéktárgyaink
  3. Sőt, a helyadataink alapján akár ellenőrizheti is hogy most éppen hol tartózkodunk

Hogyan védekezhetek a közösségi hálózatokon?

  1. Ellenőrizd a regisztrációidat, és azokat az információkat, amiket nem akarsz számodra ismeretlenekkel megosztani tedd priváttá, vagy engedélyezd csak az ismerőseidnek. A legtöbb közösségi oldalon van erre lehetőséged keresd az adatvédelemmel kapcsolatos beállításokat.
  2. Az előző szempontokat figyelembe véve, ne jelölj meg olyan személyeket ismerősnek, akikről fogalmad sincs kik lehetnek.
  3. Csak kíváncsiságból, keress rá a nevedre és a lakóhelyedre a Google vagy más keresőkben. Lehet hogy meglepetés fog érni.
  4. Ha telefonról használod valamelyik közösségi oldalt, ellenrőizd, hogy milyen információkat szolgáltat ki rólad a készülék.

Oszd meg ezt a bejegyzést ha úgy gondolod hasznos lehet másoknak is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .