Olcsó pendrive az Alibaba-ról?

Az Alibaba és az Aliexpress között a különbség a megbízhatóság. Én elsősorban az Aliexpress használatát ajánlom, viszont ebben az esetben egy Alibaba rendelés esettanulmányát olvashatod el.

Az itt leírt eset még 2013 környékén történt, viszont tanulságos volt. Segít abban, hogy megtudjuk mire is érdemes odafigyelni egy rendelés során. 

Tehát az elméletileg biztonságosabb Aliexpress-ről rendeltem 2 darab pendrive-ot szinte fillérekért, a tapasztalataim azonban elég vegyesek. 

Maga a folyamat egyszerű, némi angoltudással, és alapvető számítógépes ismeretekkel bárki belevághat, azonban bizonyos dolgokra nagyon oda kell figyelni.

Rendelés, áru

Az Alibaba vásárlás tárgya 2 darab noname pendrive. Választásom az alacsony ár miatt esett rájuk.

(2013-as adatok) ÁrForintban Ugyanez Magyarországon
USB 2.0 Flash Drive 64 GB (2 db) 12,97$ ~2800 Ft 11000 Ft-tól
USB 2.0 Flash Drive 512 GB 18,61$ ~4100 Ft !!!180000Ft-tól

Szállítás

A szállítás kor 15-60 napos szállítási időt ígértek, a China Post Air Mail közvetítésével. Ezzel nem is volt semmi probléma, a rendelést 2013. December 17-én indítottam, a csomag ide is ért 2014. 01.06-án, vagyis 20 nap alatt.

A Flash Drive-ok levélként érkeztek Hong Kong-ból, mint „ajándék”.

A Csomag

Miután kibontottam a levelet, a képen látható gyári csomagok fogadtak.

A csomagoláson egyértelmű adatok nem szerepeltek, így az sem hogy a bennük levű pendrive-ok milyen kapacitásúak. Sőt még a gyártót sem sikerült beazonosítanom általuk.

A műszaki adatok kimerültek a Kompatibilitás, az meghajtó típusa (USB 2.0).

Az első tapasztalatok

A kibontás után bele is dugtam őket a gépbe, gondolom már te is kíváncsi vagy mi van a csomagban :)!

Elsőre nem volt semmi probléma, az 512 GB-os Pendrive-on a rendszer 532 GB szabad helyet látott, a 64 GB-os meghajtón pedig 67 GB-ot. Azonnal el is kezdtem másolni rájuk, hogy lássam mi történik.

A másolási sebesség az átlagos USB 2.0-tól elvárt módon működött. Azonban rövidesen el is kezdődtek a problémák az 512 GB-os eszközzel. Körülbelül 7GB adat másolása után kaptam egy hibaüzenetet, hogy az eszköz nem elérhető. Az Ubuntu ezután elérte a rámásolt adatokat, azonban hozzáférni nem tudott. Próbáltam a formázással, de ez be is tett neki, azóta maga a meghajtó látszik a rendszerben, azonban mountolni már nem sikerül, „No media found” hibaüzenet jön többféle módszer kipróbálása után is.

A jó hír

Elkiabálni ugyan nem akarom, de a 64 GB-os flash még most is működik. Ha ebben változás állna be azonnal jelezni fogom, de most még jó. Ebben a pillanatban 14 GB adat van rajta, és gond nélkül olvassa is őket a rendszer. A dologohoz hozzátartozik hogy ezzel az első lépésem az volt hogy előre megformáztam.

Érdekesség

Az lsusb a jó és a rossz eszköz esetében is elérhető, az azonosítók a következők:

64 GB (ez a jó)0000:7777A gyártó a PCIdatabase szerint a Dell, az eszközt azonban nem sikerült azonosítania
512 GB (ez nem működik)058f:1234Felismerte az Ubuntu is: Alcor Micro Corp. Flash Drive

Garancia

Azonnal jeleztem, a kereskedőnek hogy nem működik az egyik terméke, aki még aznap bocsánatot is kért. Rendkívül udvarias volt, megígérte hogy visszautalja a pénzem, még a hibás eszközt sem kell visszaküldenem, csak tegyek meg annyit, hogy pozitívan értékelem. Na róla az ígéret óta nem hallottam:)! Az értékelést a hibás eszközre szerencsére még nem adtam le, és azt tanácsolom senki se tegye ezt, csak akkor, ha már minden rendeződött.

Update: Időközben visszaérkezett a pénz, tehát működött a garancia!

Vedd figyelembe

A cikk nem az Aliexpress-et minősíti hanem az azt használó kereskedők egy részét. Amit én fokozottan figyelembe fogok venni ha ismét innen támad kedvem rendleni valamit.

  • Jobban figyelek az eladó értékelésére. (Mondjuk az ebben az esetben is 97% volt.)
  • Nem vásárolok Noname eszközöket
  • A termék adatlapja itt ugyan megfelelt a valóságnak, de sok esetben ennek is érdemes utána járni.

Tippek

Érdeklődsz az Alibaba-t érintő eseményekről? Olvasd a Befektetési Tippek Alibaba.com-al foglalkozó rovatát. Itt elérheted.
 
Hasznos volt számodra a cikk? Mást tapasztaltál? Írd meg nekem a saját történeted!
Tetszett a cikk? Ha megosztod azzal sokat segítesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .