Vége a Windows XP-nek?

A Microsoft megszünteti a talán legnépszerűbb Windows, az XP operációs rendszer támogatását. Vajon jó döntés lesz e ez a cégóriástól? Mennyire népszerű ma a Windows XP?


Windows XP-ről a mai napon(2013-11-10) 174 míg a  legfrissebb Windows 8-ról 208 új cikk jelent meg a Google szerint. 

Net Applications statisztikája szerint a világ számítógépeinek 90%-a valamilyen Windows operációs rendszert futtat, aminek több mint 30%-a Windows XP! Mik azok az érvek amik ilyen népszerűvé teszik ezt a több mint 10 éves rendszert. Valószínűleg jelentős szerepe van ebben a tájékozatlanságnak és a PC ipar fokozatos összeomlásának. 

Mint tudjuk, a technológia napról-napra  új áttöréseket ér el. A számítástechnika az elmúlt néhány évben drasztikus növekedésnek indult, mind szoftver, mind pedig hardvertechnológia terén. Az új eszközök első felhasználói a cégek, vállalatok, méghozzá azok akiknek megengedi ezt gazdasági helyzetük ezt. Mi történik az ő leselejtezett eszközeikkel? Egy részük elektronikai hulladékként végzi, nagy részük azonban valamilyen módon, akár alkatrészenként is visszaforog a lakosság körébe, aki olcsósága miatt előnyben részesítik ezeket a számítógépeket. Ez érthető is, hiszen, főleg napjainkban, nem mindenki engedheti meg magának hogy megvegye az újat. Miért is tenné, ha megnézzük néhány népszerű oldal hirdetéseit, fillérekét hozzájuthat a néhány éve csúcstechnológiának számító gépekhez.

Tökéletes példa erre az oldalon korábban tesztelt IBM X235 . A szerver 2005 környékén 4-600.000Ft-ba került. Ugyanez ma már 10.000 Ft alatt is beszerezhető. Nincs ez másképpen a személyi számítógépekkel sem, habár itt talán nem ilyen drasztikusak a különbségek. De mire is akartam ezzel kilyukadni? Ezek a használt olcsó számítógépek teljesítményükből adódóan nem feltétlenül képesek maradéktalanul futtatni egy modernebb rendszer. Még mindig ott lennének a kisebb kapacitású PC-kre tervezett Linux-ok(Lubuntu, Puppy és társaik), azonban ezek sajnos nem elég elterjedtek. Sokan vagy nem is ismerik őket, vagy félnek a Linux-tól(alaptalanul).

Ne feledjük azokat sem akik megfelelő kapacitású számítógépekkel rendelkeznek egy komolyabb rendszer futtatásához azonban beleesnek abba a csapdába, hogy azt gondolják :Ha valami nem a megszokott módon működik, az nem is jó. Így ők sem fognak váltani, hiszen a berögződött dolgokkal nehéz szakítani!

Tények: Google 

A Google Trends elemzései alapján a 4 legutóbbi Windows operációs rendszer közül a Windows XP még mindig a 3. legnépszerűbb keresési kifejezés az idei évben.

„xp mode”: a Windows 7 kompatibilitási módja

Érdekes adat még, hogy honnan indulnak az XP-re vonatkozó keresések, az első három helyezett:

  1. Pakisztán
  2. Sri-Lanka
  3. Fülöp szigetek 

Magánvélemény

Saját tapasztalataim ugyan nincsenek számszerűsítve, de a nálam megforduló számítógépek  kb 80%-a Windows Xp-t futtat, illetve a maradék 18% is valamilyen Windows-al működik. 

Ami talán változott az elmúlt időben, hogy egyre inkább elterjednek a mobil eszközök, tabletek, okostelefonok, amik ugye Windows 8-nak  kedveznek.

Most pedig te jössz!

Neked mi a véleményed a hamarosan leköszönő rendszerről? Te használod még? Oszd meg a tapasztalataidat velünk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .