Hogyan maradhat biztonságos a Windows XP-m?

A Microsoft 2014. április 8-án megszüntette a Windows XP támogatását és frissítési lehetőségét. A népszerű operációs rendszert azonban elég sokan használják még a mai napig, valószínűleg az átállás nem mindig megoldható azonnal.

Mit jelent az, hogy megszűnt a támogatottság

A támogatottság megszűnése gyakorlatilag azt jelenti, hogy többé nincsenek frissítések a rendszerre. Ezzel a legnagyobb probléma az, hogy az XP ettől a perctől kezdve egy időzített bomba, semmi nem garantálja például, hogy például a banki adataink megadása biztonságos marad. Gyakorlatilag ez azt jelenti hogy a rosszindulatú kódok mindenféle korlátozás nélkül élősködhetnek a gépünkön. (Tipp, olvasd el a Spyware-ekről szóló írásomat)

Vírusirtó

A támogatottság megszüntetése a Microsoft Security Essentials Windows XP-re letölthető verziójának fejlesztéseit is abbahagyta, tehát aki ezt használta, sürgősen cserélje le azt. Alternatívák lehetnek:

  • AVG
  • Avast

Mikor használhatom tovább?

Az XP használatát semmilyen esetben nem ajánlom, azonban nem tesszük ki magunkat akkora veszélynek a következő esetekben:

  • A gépünk nem használ internetkapcsolatot, illetve külső esetleg fertőzött adathordozókat(pl pendrive) sem használunk.
  • A gépünkön semmilyen személyes információt, jelszót, fontos dokumentumoz nem tárolunk, illetve a gép épségét sem féltjük. 

Mit tegyek ha nem tudok most váltani?

Előfordulhat ez is, ebben az esetben mindenképpen végezzük el a következő lépéseket.

  1. Távolítsuk el az Internet Explorert a gépről
  2. A vírusírtót frissítsük(Microsoft Security Essentials-t cseréljük le)
  3. Ajánlom a Spybot vagy a MalwareBytes használatát
  4. Semmi esetre ne jelentkezzünk be banki szolgáltatásokba, sőt töröljük is az ehhez kapcsolódó információkat a gépről!
  5. Ha mindenképpen jelszót igénylő oldalt vagyunk kénytelenek használni, változtassuk meg gyakran a jelszavainkat, lehetőleg egy másik gépen.

Windows XP helyett

Ha a gépünk nem alkalmas újabb Windows rendszerek futtatására, remek lehetőségeket kínál a Linux. Itt találhatóak az XP utánzó disztribúciók is, de ha nem ragaszkodsz az XP-s kinézethez egy Xubuntu vagy egy Linux Mint remek választás lehet.

Összegzés

Mindezen információ szigorú betartása mellett sem javaslom a Windows XP-s gépek használatát, ne essünk a „velem ez úgysem történik meg” csapdájába.

Ha vannak még tippjeid oszd meg velünk!

Küldhetsz ezzel foglalkozó weboldalt, leírást vagy csak egy egyszerű trükköt! A legjobb javaslatokat viszontláthatod itt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .