Táblázatkezelés: Keresés az INDEX() függvénnyel

Az INDEX() függvény alapvetően egy hivatkozó eszköz, azonban hasznos segítség lehet, ha valamilyen adatot kell keresni egy Excel táblázatban.

Több táblázatkezelés

FKERES, VKERES

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért nem elég az FKERES és a VKERES függvény? A válasz nagyon egyszerű, amennyiben a táblázatunk első sorában vagy oszlopában kell keresnünk valamilyen adatot, természetesen ez a legkézenfekvőbb, de mi van akkor ha nem ezt szeretnénk? Átrendezhetjük a táblázatunkat, hogy a keresett értékek az első oszlopban szerepelnek, azonban ez nem igazán időtakarékos megoldás.

INDEX()

Az INDEX függvény két alakban is használható, a példában a tömbös formát fogjuk használni. Ebben az esetben a függvény felépítése a következő:

INDEX(tömb;sor_szám;oszlop_szám)

A függvény működése szerint a megadott tömb adott sorának és oszlopának keresztezésénél található értéket adja vissza. Ez egy példa alapján érthető meg a legegyszerűbben:

Tehát az B2:D5 tartományban szereplő 2. sorban és 2. oszlop találkozásánál található eredmény, vagyis esetünkben a „motor” lesz a függvény visszatérési értéke.

Függvények amikre még szükségünk lesz

  • MAX – Egy tartományban szereplő legmagasabb értéket határozhatjuk meg vele. Alakja =MAX(tartomány)
  • HOL.VAN – Egy érték adott tartományában levő pozícióját határozza meg. Alakja: HOL.VAN(érték;tartomány)

Hogyan keressünk ezzel?

Tegyük fel, hogy a fenti táblázatból utolsó oszlopából szeretnénk megkeresni a legmagasabb értéket, majd az érték sorából kiíratni a hozzá tartozó gyümölcsöt.

Teendőink:

  1. Megállapítani, mi a legmagasabb érték.
  2. Megállapítani, hányadik sorban található ez az érték
  3. Kiíratni ugyanennek a sornak az első oszlopában található értéket

Megoldás:

  1. A legmagasabb értéket legegyszerűbben a MAX() függvénnyel találhatjuk meg. -> =MAX(D2:D5)
  2. Ahhoz hogy meg tudjuk állapítani, hányadik sorban találhatjuk meg a MAX() függvény eredményét, segít nekünk a HOL.VAN.-> =HOL.VAN(MAX(D2:D5);B2:D5)
  3. Most már van egy sor számunk, amivel semmi más dolgunk nincs, mint beleírni az INDEX függvénybe, és oszlopszámnak megadni az 1-et(itt vannak a gyümölcsök.
    -> =INDEX(B2:D5;HOL.VAN(MAX(D2:D5);B2:D5);1) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .