Hogyan csináljak blogot?

Hogyan csináljak blogot? Én már csináltam, de most rólad van szó. Ebben az írásban összefoglaltam a legfontosabb tudnivalókat és lépéseket amik a blogoláshoz kellenek.

Mi az a blog?

Mielőtt bárki is nekiállni egy blog elkészítésének érdemes tisztában lenni azzal hogy mit is értünk a fogalom alatt. A blog rendszeres időközönként frissülő tartalmat jelent valamilyen online felületen (Wiki)

Miért blogolj?

A blogolásnak többféle célja is lehet. Blogolhatsz csak szórakozásból de lehet a célod a pénzszerzés is. Legyen a motivációd bármi, azt ajánlom csak akkor kezdj bele, ha szívesen csinálod azt. Egy blog akkor válik népszerűvé, ha azon rendszeresen jelennek meg friss tartalmak. Persze előfordulhat, hogy nem célod az, hogy sokan olvassák az írásaid, csak egyszerűen hobbiként foglalkozol vele. Talán ez is a legjobb megoldás, legalábbis amíg kezdő vagy.

Amíg nem ismered az olvasók igényeit, addig nehéz lesz látogatottságot elérned a blogodon, viszont a fejlődés alapfeltétele az, hogy csináld!

Hogyan kereshetsz pénzt a blogoddal?

Amikor már van egy látogatott blogod elkezdhetsz azon gondolkodni, hogyan tedd pénzzé a látogatóidat. Ehhez azonban szükséges, hogy legyenek látogatóid. Ne azzal kezdd a blogolást hogy ebből fogsz meggazdagodni, mivel ehhez is idő kell. Az egyáltalán nem baj ha már a blog indításakor van valami elképzelésed arról, hogy miként fog ez számodra hasznot teremteni, azonban az első időszakban ne erre menjen el az energiád. Először teremts értéket, majd amikor már úgy látod hogy másoknak is tetszik amit csinálsz elkezdhetsz gondolkodni azon, hogy valami hasznod is legyen belőle. Ha már mindennel készen állsz és úgy döntöttél hogy elkezded a pénzkeresést több lehetőséged is van. A blogok esetén alapvetően a reklámfelület az amit árúba bocsájthatsz. Ennek mikéntjében már rengeteg megoldás szóba jöhet.

 • Kihelyezhetsz hirdetéseket (Pl. Google Adsense, Tradetracker stb)
 • Affiliate programokban vehetsz részt
 • Kereshetsz hirdetőket te magad is. (kezdőként valószínűleg ez lesz a legnagyobb hasznot hajtó terület)
 • Az advertorial megjelenések is kiváló megoldások lehetnek.

  Leghatékonyabb akkor leszel, ha a blogod egy adott témakör köré szervezed és ennek minden részletét kidolgozod. Ha a blogod némi számos keresőoptimalizálással is kiegészíted, akkor fél éven belül komoly sikereket elérhetsz. Persze ehhez szükséges a kitartó és folyamatos munka de ügyelj arra is hogy a kreativitásod fenntartsd. Egyszerű szabályokra kell odafigyelned, ha túl fáradt vagy inkább foglalkozz mással, de ne keverd össze a fáradtságot az írói blokkal. Az hogy nincs kedved és az hogy nincs erőd, két különböző dolog, de először valószínűleg összekevered a két érzést. Ha engedsz a kísértésnek, sajnos egyre többet fog előjönni.

Szóval akkor hogyan csináljak blogot?

Amint eldöntötted egyértelműen hogy blogolni fogsz és azt is tudod már miről, csak egy akadály van, a technológia megteremtése. Több ingyenes blog motort találsz az interneten azonban ezek hátránya főleg ha pénzt akarsz keresni, az hogy korlátozottan, esetleg egyáltalán nem hirdethetsz rajtuk. Kézenfekvő tehát egy saját blog létrehozása,  saját domain-nel egy bérelt tárhelyen. A blog motorjának felépítésére vannak egyszerű megoldások. Kezdőként is jól használható a WordPress motor. A WordPress egy tartalomkezelő rendszer, melyet kifejezetten erre a célra hoztak létre annak idején (jóval többet tud ennél ma már) Abszolút kezdőként talán nehézséget okoz egy ilyen rendszer feltelepítése de egyáltalán nem lehetetlen.

Blog készítése lépésenként

Egy hatékony blog elkészítése sok körülmény szervezéséből állhat, de hogy el tudj indulni, itt találsz egy kis segítséget. A blogodnak így lesznek bizonyos fenntartási költségei, azonban  ezek szükséges lépések:

 1. Találd ki miről fogsz blogolni, keress olyan témát, amiben már valamennyire már jártas vagy. Ne próbálj másokat utánozni, ha így teszel csak egy leszel a sok közül
 2. Ha megvan a témád, regisztrálj egy domain-t (egy .hu végződésű domain éves díja kb. 3000 Ft)
 3. Bérelj tárhelyet. Tipp: bizonyos tárhelyszolgáltatók esetén lehetőséged van domain regisztrációra is.
 4. Telepítsd a legfrissebb WordPress-t. Kezdésnek egy gyári témával is megfelelő lesz, a weboldal fejlesztgetése ráér majd közben is.
 5. Telepíts egy YoastSEO bővítményt, ami egyrészt segítségedre lesz a kereső-optimalizált szövegek készítésében, másrészt gondoskodik róla, hogy az oldalad a megfeleljen bizonyos technikai követelményeknek.
 6. Kezdj el blogolni (Bejegyzéseket készíteni). Nem gond ha nem profi a szöveg az elején, de törekedj a fejlődésre, és fogadd el hogy az egyetlen módja a sikernek, ha folyamatosan fejleszted magad.

Elsőre talán bonyolultnak tűnhetnek a lépések, de hidd el annyira nem veszélyesek. 

Ha most továbbolvasol megtudod hogyan kaphatsz segítséget, vagy meg is oszthatod a bejegyzést a Facebook-on!

Segítség a blogkészítéshez

Előfordulhat az is, hogy te csak blogolni szeretnél, és a technikai megvalósítást másra bíznád. Erre is van megoldás, a következőkben tudok neked segíteni:

 • Domain és tárhely ügyintézés
 • Blogmotor telepítése és alapkonfiguráció
 • Segítek behatárolni a blogod témaköreit, kulcsszóelemzés segítségével
 • Teljeskörű, vagy részleges keresőoptimalizálás
 • WordPress oktatás

Vedd fel velem a kapcsolatot az ITZen weboldalán, vagy itt.

2 Replies to “Hogyan csináljak blogot?”

  1. Szia Anita, javaslom, ha megvan a témád, akkor keress valamilyen blogfelületet, pl wordpress.com, webnode stb, vagy profidd megoldásért nézd át a Blog készítése lépésenként fejezetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .