Audio lemez konvertálása mp3-ba

A CD lemezeken található zeneszámok ugyan az MP3-as vagy egyéb formátumú fájlokhoz hasonlóan jelennek meg a számítógépen, azonban egy speciális műveletre, ripelés vagy grabbingre van szükség ahhoz, hogy el tudjuk őket tárolni gépünkön. A következő leírás két egyszerű program működését mutatja be, amelyekkel felmásolhatjuk a zeneszámokat, később pedig kiírhatjuk őket egy másik lemezre.

A zeneszámok konvertálása MP3-as formátumba

1.Töltsük le a CDex Free 1.73 nevű programot a következő linken keresztül:

http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/cdex-free-v170-b4-magyar-173.html

Válasszuk a rendszerünknek megfelelő verziót (ha nem tudsz dönteni válaszd a 32-bit-est)

2.Telepítsük a letöltést követően! A magyar/angol nyelv beállítása és a szerződési feltételek elfogadása után válasszuk a program által alapértelmezetten felajánlott lehetőségeket. A program a telepítés végén megnyit egy weboldalt, amelyen keresztül adakozhatunk a készítőknek.

3.Windows 7, 8.1 vagy 10 alatt egyszerűen csak írjuk be a Start Menü vagy a Modern keresőfelületére a program nevét és kattintsunk rá!

4.Ne ijedjünk meg az esetlegesen felbukkanó hibaüzenetnél, egyszerűen csak kattintsunk az „Igen”-re.

5.A lemez behelyezését követően a következő képernyő fog fogadni a program indításakor:

6.Amennyiben a program nem állította át a nyelvet, az Options > Select Language > magyar opciókat használva érhetjük el a magyart.

7.A Beállítások > Fájlnevek > Kifejtett CD Számok opció segítségével tudjuk megadni, hogy hova mentse a program a konvertált számokat. Alapértelmezetten a felhasználói fiók „Zene” nevű mappájában menti az mp3 fájlokat, ami a legtöbb esetben megfelelő.

8.A Beállítások > Tömörítő opcióval tudjuk beállítani a tömörítés minőségét. Az MP3 egy nem veszteségmentes formátum, ami azt jelenti, hogy a fájlok elkészítése során bizonyos mértékben csökken a minőség. Az alapértelmezett beállítások egy változó minőségű formátumra vannak állítva, de ha biztosra akarunk menni, akkor a minimális értéket is állítsuk az MP3 által támogatott legmagasabb 320 kbps-os értékre.

9.Válasszuk ki a program ablakának jobb oldalán lévő felülről második ikont, amelynek segítségével a program közvetlenül MP3-ba menti a CD-n lévő zeneszámokat. A különböző címkék segítségével megadhatjuk az eladót, albumnevet, stb.

Az MP3 fájlok visszaírása lemezre

1.Töltsük le és telepítsük a cdburnerxp nevű programot a szoftverbázisról:

http://www.szoftverbazis.hu/szoftver/cdburnerxp-4576139.html

A lépések azonosak a CDex esetében leírtakkal. A nyelveknél elegendő a „Hungarian” kijelölése.

2.A program elindítását követően a következő képernyő fogad minket:

Helyezzük be az üres lemezt és jelöljük ki az „Audio lemez készítése” opciót, majd kattintsunk az OK gombra! Először érdemes egy újraírható lemezzel tesztelnünk a program működését!

3.Ne ijedjünk meg a megjelenő ablaktól, mert valójában nem annyira komplex, mint amilyennek első ránézésre tűnik. A bal felső sarokban tudjuk megkeresni a mappát, ahonnan ki szeretnénk választani a tárolt zenefájljainkat. Kijelölve a mappát, a jobb felső sarokban megjelennek a zeneszámok. Jelöljük ki őket, majd húzzuk át a programablak alsó felébe! A legalsó sorban láthatjuk, hogy hol áll a lemezünk.

A példaképen nem volt lemez behelyezve, azonban a program egy átlagos 80 perces kapacitású írható lemeznél egyértelműen jelzi, hogy elfér e kiválasztott adatmennyiség a lemezen. Először érdemes egy újraírható lemezzel tesztelnünk a program működését!

4.Az „Írás” opcióra kattintva a következő panel jelenik meg:

Nagyon fontos, hogy ügyeljünk az írás sebességére! Az átlagos CD-lejátszók nem képesek négyszeres (4x) vagy nyolcszoros írási sebesség felett megírt lemezek használni, viszont ha támogatják is őket, a minőség a sebesség növekedésével csökken.

A lemez lezárása opció bepipálásával megadjuk, hogy ne lehessen több adatot felvinni az adott lemezre. Bizonyos lejátszók a lezáratlan lemezeket sem játszák le! A beállítások ellenőrzése és elvégzése után kattintsunk az „Írás indítása” gombra.

Miután végzett a program, lépjünk ki. Amennyiben később is szeretnénk használni ezt az összeállítást, fogadjuk el a program által javasolt lehetőséget és mentsük el a listát. Fontos: ha áthelyezzük a fájlokat, akkor később a program nem fogja tudni, hogy hol vannak, hiába mentettük el a listát!

Dankó Zoltán

2 Replies to “Audio lemez konvertálása mp3-ba”

 1. Szia Zoli

  Nézegetek egy SONY lemezjátszót PSHX500 de ez mintha más formátumot csinálna
  Lejátsszák azokat vajon a médiás játszók USB pen drive ról?

  köszönettel
  Ferenczi Ákos

  1. Üdv Ákos,

   A lejátszó hangot közvetít. Az hogy mi lesz a kimeneti formátum a szoftvertől függ.Ez után kell a hangfájlokat a megfelelő formátummá alakítani.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .