Windows 7 gyorsítása 12+1 lépésben!

Windows 7 gyorsítása, teljesítmény-optimalizálása főként a friss telepítést követően elengedhetetlen. A leírás azonban mindenkinek hasznos lehet aki gyorsítani szeretné a rendszert!

1. Frissítések keresése

A telepítést követően a Vezérlőpult -> Windows Update alatt le kell futtatni a „Frissítések keresése opciót úgy, hogy előzetesen a „csak a fontos frissítések telepítése” lehetőséget választottuk.

2. Ne frissíts mindent

A frissítések keresése hosszú ideig tart. Miután a teljes lista megjelent, manuálisan ki kell jelölni a frissítéseket 2014. novemberéig. Ekörül járt le a Windows 7 teljes körű frissítése, ezt követően már csak biztonsági frissítéseket kap, amelyek az utóbbi időben egyre több kényelmetlenséget okoznak. 

3. Restart

Miután települtek ezek a frissítések, újra kell indítani a gépet és el kell indítani a Szolgáltatások kezelőjét a Start Menübe írt „services.msc” vagy „Szolgáltatások” paranccsal.

A services.msc elindítható a Futtatás párbeszédpanelen keresztül is (Win+R)

Futtatás rendszergazdaként

4. Windows Update

A megjelenő listában jelöljük ki a Windows Update opciót, jobb gomb, Tulajdonságok.

Windows Update kikapcsolása

5. Letiltás

Ezt követően a „Leállítás” gombra kattintva ki kell lőni a szolgáltatást, majd az Indítás típusa sorban válasszuk a „letiltva” opciót. Ezt követően indítsuk újra a gépet.

Windows 7 gyorsítása a Windows Update kikapcsolásával

6. CCleaner telepítése

Ezután telepítsük a CCleaner legfrissebb verzióját (érdemes a filehippot választani a hivatalos Piriform oldalról).

7. CCleaner beálltás

A „Felügyelet” pontban vegyük ki a pipát mindkét opció elől, hogy ne futtasson feleslegesen semmilyen folyamatot.

CCleaner beállítása

 8. Rendszerleíró tisztítása

A frissítések után a Windows beállításait tároló adatbázis kissé pocsék állapotba kerül a rengeteg rendszermódosítás miatt, ezért érdemes lefuttatni a rendszerleíró tisztítását és javítását.

9. CCleaner rendszertisztítás 

Ezt követően futtassuk le a standard tisztítót is és indítsuk újra a számítógépet.

Windows 7 gyorsítása CCleaner segítségével

10. Windows Update tisztítása

A Windows 7 gyorsítása érdekében opcionálisan lefuttathatjuk a Windows Update takarítását is. Indítsuk el a „Lemezkarbantartó” alkalmazást a rendszermeghajtón, majd válasszuk a „Rendszerfájlok törlése” opciót, ahol megtalálható a frissítések takarítása.

11. Aero betekintés

Ezt követően érdemes kikapcsolni az Aero betekintés szolgáltatást, ami az ablakok körvonalát jeleníti meg, ha a jobb alsó sarokba húzzuk a kurzort. Kattintsunk jobb gombbal a tálcára, majd válasszuk a Tulajdonságok menüpontot és vegyük ki a pipát az „Asztal megjelenítése az Aero betekintés szolgáltatással” elől és okézzuk le.

12.További tippek a Windows 7 gyorsítása érdekében:

  • Kisteljesítményű processzor vagy IGP esetén érdemes lemondani az Aero teljes egészéről és az Asztal -> Személyre szabás panelen a Windows 7 egyszerű témát beállítani.
  • A CCleaner automatikus indítás szerkesztejében érdemes letiltani a „jucheck.exe” alkalmazást, ami a java frissítéseit keresi rendszerindításkor. Innentől kezdve manuálisan kell frissíteni!
  • A frissítések letiltását követően manuálisan kell mindig frissíteni a .NET keretrendszert, mivel az számos programnál szükséges.
  • Néha az Adobe Reader DC is elég lassú tud lenni, érdemes helyette az aprócska és ingyenes SumatraPDF alkalmazást használni.
  • Az Avast, AVG és Kaspersky vírusirtók lassítják a rendszert (a Pandáról és a Nortonról nem beszélünk). A Nod32 csak rövidlejáratú tömeges kulcsokkal működik, TÖRNI TILOS!!! Érdemes megvásárolni, megbízható és a gépigénye is elviselhető, ráadásul az ára sem vészes. Ha mindenféleképpen ingyenes vírusirtóra van szükség, akkor a Malwarebytes Antimalware és a Comodo Antivirus kombináció elviselhető mértékű védelmet tud adni.
  • A Chrome memóriát eszik, a Firefox processzort. Arany középútként az Opera ajánlott. Alkalmazásblokkolónak CSAK a uBlock Origin for Opera (for Firefox, for Chrome stb.) addont szabad telepíteni!
  • Optikai lemezek írásához a CDburnerXP-t, virtuális lemezek kezeléséhez pedig az Alcohol 52%-ot ajánlom. A Daemon Tools nem ajánlott, a Windows 10 pedig már natívan kezeli az ISO formátumot.

+1.  Acronis

A telepítés végeztével érdemes az Acronis Trueimage 2013 (vagy az utáni verziószámú) programmal készíteni egy teljes lemezképmentést. Az Acronis képes arra, hogy más rendszerre felvigyen egy rendszerképet és kicserélje a drivereket. Ehhez szükséges a Restore indítása előtt egy pendrive-ot a géphez csatlakoztatni, amire előzetesen kicsomagoljuk a szükséges drivereket.

További jótanács Windows 7 gyorsításához:

A Windowsok általánosan szívóznak a driverekkel. Ha az Eszközkezelőben „Általános Microsoft videokártya” szerepel, vagy ennek audiomegfelelője, akkor nincs normális driver telepítve. Ez baj, főként laptopoknál vacakol így a portokkal (nincs kiterjesztett asztal, videogyorsítás vagy éppen hang a fülesporton). Indítsuk el az Eszközkezelőt, kattintsunk az adott hardverre jobb gombbal, majd a Tulajdonságok opciót válasszuk ki. A részletek fül alatt a lenyíló listából a „Hardverazonosítók” legalsó sorát másoljuk a vágólapra, aztán az alapján kereshetünk az adott hardverhez drivert. Nagyon fontos, hogy semmiféle vackot ne szedjünk le hozzá, hanem CSAK hivatalos oldalról szedett drivert használjunk! (Intel, Realtek, alaplapgyártó, VIA, stbstb). Nagyon vészes esetben a driverscollection.com –ról lehet drivert szedni, de az oldal fenntartói figyelmeztetnek arra, hogy nem tudnak ellenőrizni mindent feltöltést.

Tipp: Windows Driverek

A cikket köszönjük NinetyFour-nak aki szabadidejében a Nagyon Bödön filmkritikusa is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .