CCleaner – takarító program

A CCleaner egy jól bevált nagyon régóta fejlesztés alatt álló szoftver, amit bátran ajánlok bárkinek aki úgy érzi ráfér egy kis tuning a gépére.

Ez az eredetileg Windows XP rendszerhez készült leírás is tartalmazza már a javaslatot a használatára.


CCleaner letöltés és tudnivalók 

A CCleaner több helyről is letölthető, a legjobban bevált letöltési felület ez: http://www.filehippo.com/download_ccleaner 
Megjegyzés: A program magyar nyelvű lesz ha a rendszered magyarra van beállítva, de ha nem így történik, a telepítés első lépésében be is állíthatod azt.

Mire való a CCleaner?

A CCleaner egy takarító program. Én 3 fő dolgot emelnék ki.

 1. Eltávolítja a szemetet ami a gép használata során halmozódik fel.
  Mikor szemetel a gép? 
  Ha internetezel letölti a képeket adatokat, ha programokat használsz szóval lényegében mindig.
 2. Kitakarítja a regisztrációs adatbázist (biztonságosan)
  Mi az a regisztrációs adatbázis?
  A Windows rendszerleíró és konfigurációs adatbázisa. Az itteni beállítások alapján muködik a számítógép. Ebben az adatbázisban talál meg minden információt a rendszer arról hogy hogyan muködjön, tehát folyamataosan ír bele és olvas belole. Ha túl sok a bejegyzés ez csökkenti a teljesítményt. 
 3. Kezelhetjük vele a gépre telepített alkalmazásokat

Egy kis segítség a használatához:

Persze ezen kívül tud még mást is, például tartalmaz egy Meghajtó törlőt ami egész egyszerűen törli az üres területet a merevlemezeden, miért van erre szükség?

Sokan nem tudják, de ha törölsz valamit a számítógépedről a hagyományos módszerrel, és üríted mondjuk a Lomtárat is, az attól még nem fog teljes mértékben törlődni. Ma már komolyabb szakértelem nélkül is visszaállíthatóak ezek az információk. Mi van akkor ha ez a cégedre vonatkozó nem publikus információkat törölted, és eladtátok a gépeket mert új gépparkra tettetek szert? Mi történik az adatokkal? 
Valahogy elkeveredik a konkurens céghez akiknél van valaki aki tudja az adatvisszaállítás módját és máris tudják az üzleti titkaitokat.

Na ezt a problémát tudod orvosolni a Meghajtó törlővel több fokozatban állítható a felülírás, nyilván a legkomplexebb a legeredményesebb viszont ez időben is sokáig tart, ezért lehet beállítani.

Nagyvonalakban ennyi információval már te is ki tudod takarítani a gépedet. Próbáld ki, érdemes!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .