Hálózati IP címek felderítése Windows parancssor segítségével

A hálózati IP címek felderítése a belső hálózatban viszonylag egyszerűen a Ping parancs segítségével is megvalósítható. A ping parancs segítségével a belső hálózatunkban elérhető IP címeket tudjuk feltérképezni, pontosabban azy éppen a foglaltakat.


Először lássuk a scriptet, utána jön a magyarázat: 

FOR /L %G IN (0,1,254) DO PING 192.168.100.%G -w =100 -n 1

Részletesen:

Keressünk meg minden eszközt ami az otthoni hálózatunkon van. Ha nem tudjuk az IP címünket akkor egy ipconfig paranccsal megtudhatjuk a tartományt amiben a mi gépünk is szerepel, legyen ez a következő:

192.168.100.*

A legegyszerűbb ha megpingeljük a tartomány összes címét és ahol jön válasz ott valami van. Hogy ne kelljen egyesével kiadnunk a ping parancsot készítsünk egy FOR ciklust:

FOR /L %G IN (0,1,254) DO PING 192.168.100.%G
/L - a kapcsoló segítségével számok halmazán dolgozhatunk
%G - ez lesz a változónk
IN (0,1,254) - A FOR ciklus beállítása opciók sorban IN(kezdőérték, lépték, utolsó érték)

Akár készen is lehetnénk itt, ha türelmesek vagyunk és kivárjuk a pingelést, de nem vagyunk türelmesek :), a ping parancs -w kapcsolója meghatározza hogy meddig várjunk a visszhangra, belső hálózaton 100ms erre bőven elég. A másik kapcsoló amit használunk az -n amivel a kérések számát határozhatjuk meg, mi most egy pinggel megelégszünk, mivel csak az elérhetőségre vagyunk kíváncsiak. Így készen is vagyunk.

FOR /L %G IN(1,1,255) DO PING 192.168.100.%G -w =100 -n 1

Erre a scriptre volt szükséged vagy valami mást keresel? Írd meg bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .