Számítógép és Laptopjavítás

Számítógép és laptopjavítás alatt azoknak a problémáknak a megoldását értjük, amik a hardverhez, azaz a fizikailag kézzelfogható alkatrészek meghibásodásával, karbantartásával kapcsolatosak.

Persze az esetek döntő többségében nem kerülhetjük el a szoftveres beavatkozást sem. Ez többnyire az olcsóbb megoldás, azonban ez is komoly szakértelmet kíván! Szoftveres javítás lehet például az operációs rendszer hibáinak elhárítása, a szoftveres karbantartás vagy akár az operációs rendszer újratelepítése (Windows telepítés)

Érdemes azonban leszögezni, hogy egy szervíz során a hardveres és a szoftveres karbantartást is el kell végezni (legalábbis én próbálom ehhez tartani magam:) )

Nézzük miből áll egy általános karbantartás!

Erről abban az esetben beszélünk, ha komoly probléma nem adódik. Hasonlóról beszélünk mint amikor egy autó esetében olajat cserélünk, vagy feltöltjük az ablakmosó folyadékot. Számítógép, vagy laptop esetében ez a következőképpen néz ki:

 1. hardveres karbantartás: Nagyrészt portalanítást jelent, a mozgatható alkatrészeket kiszedem, átecsetelem, a port kifújatom, illetve, ha valamelyik ventilátor túl hangos, azt megpróbálom javítani. 
  Laptop esetében ez kicsit nehezebb, habár ez nagyban függ a laptop típusától is. A processzorhűtő bordái általában telerakódnak porral, hajszálakkal, porcicákkal, amik jelentős mértékben kihatnak a teljesítményre is, mivel a hűtést akadályozzák.
 2. szoftveres karbantartás: Az internetezés, és minden egyéb számítógépen végzett tevékenység termel valamennyi digitális hulladékot. Ezt érdemes időnként rendbe rakni, hiszen ez a nem kívánt adatmennyiség több szempontból is káros lehet. Jelentősen csökkenhet a teljesítmény, időnként több Gigabyte tárhely is telítődik, az interneten végzett tevékenységünk nyomai is jelen vannak. Ide sorolom még a különböző kártevők eltávolítását, és az általános ellenőrzést is (pld. vírusirtás, kémprogramok, malware-ek eltávolítása stb.)
 3. Diagnosztika: Erről sokan megfeledkezhetnek, pedig nagyon hasznos tud lenni. A karbantartás után minden esetben elvégzem, hiszen így előre tudlak figyelmeztetni, ha valamilyen probléma már fennáll, hatása azonban MÉG nem érződik.
  Tipikusan ezek a memóriahibák. Egy hibás modult esetenként nehéz megtalálni, azonban ha tönkremegy a fagyásokhoz, és adatvesztéshez is vezethet! A legnagyobb probléma azonban hogy egy memória akár 24 óra tökéletes működés esetén sem biztos hogy hibázik. Szerencsére ez a ritkábbik eset, de nem példa nélküli.

Ha azonban baj van, akkor általában nem karbantartásról beszélünk!

Szoftveres javítás!

A nálam eddig megfordult gépek nagyobbik része általában orvosolható volt alkatrészek cseréje nélkül is, laptopoknál azonban azt tapasztalom, több az ilyen jellegű probléma. szoftveres javítás alatt azt értem, amikor drasztikusan lecsökken a teljesítmény valami miatt, vagy egyszerűen összeomlik a rendszer. Általában próbálom elkerülni azt, hogy a hibás rendszert újra kell telepíteni, de ez sok dologtól függ. Sokszor találkozom olyan problémával amikor valamilyen malware veszi át az uralmat a gép fölött, ilyen volt például az Ukash Malware ami Windows XP-s gépeket támadott. 

Persze előfordulhat az is, hogy túl sok program indul el a rendszer betöltésekor, ami megterheli az egész gépet, akár használhatatlanná is teheti. Érdekes eset volt például, mikor az egyik általam azóta sem igazán kedvelt Vírusirtó egy programfrissítés után folyamatosan figyelmeztető ablakokat dobott fel, ami miatt a rendszer használhatatlanná vált.

Alkatrészcsere, javítás

A legvégső, és egyben legköltségesebb eset az, amikor valamilyen alkatrészünk tönkremegy.

Ilyen lehet például

 • a fentebb már említett memóriahiba
 • a merevlemez szektorhibája, vagy mechanikus hibája
 • alaplapi problémák (chipset meghibásodása, kondenzátorok felpuffadása, eldurranása)
 • Videokártya meghibásodása
 • tápegység meghibásodása
 • laptopoknál jellemző még a kijelző meghibásodása, illetve valamely fizikai sérülés javítása (burkolati elem cseréje stb.)

A fenti problémák a számítógép vagy laptop hibás működéséhez vezetnek. Ezek az alkatrészek bizonyos esetekben javíthatóak, azonban javítás után megbízhatóságuk jelentősen csökken. Gondolj csak bele, ha valamiért eldurrant egy kondenzátor az alaplapon, de nem sikerült felderíteni annak valódi okát, valószínűleg belátható időn belül ez újra megtörténik.

Hol érhetsz el?

Elsősorban Kecskemét környékén vállalok javítást. A következő településekről keress bátran: Orgovány, Jakabszállás, Izsák, Kecskemét, Ágasegyháza, Ballószög, Helvécia. Persze ha távolabb élsz akkor is vedd fel velem nyugodtan a kapcsolatot, és megpróbálunk megoldást találni!

Ha meghibásodott a laptopod vagy a számítógéped, keress bátran elérhetőségeim megtalálod itt!
Ha te is szervizelsz, ajánlom figyelmedbe eladó alkatrészeim, amiket elérhetsz itt!
Ha tetszett az írásom kérlek oszd meg ismerőseiddel az oldal alján, vagy oldalán található gombok egyikével!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .