Stopper kalibrálása

A stopper kalibrálása nagy pontosságot igénylő feladat. A mérés pontosságát nagy mértékben befolyásolni képes az időjárási viszonyok, de akár egy fizikai hatás is, például egy szállítás során.

Mi a stopper?

stopper vagy stopperóra olyan eszköz, amely egy aktiváló és egy deaktiváló jelzés közötti időintervallum hosszát határozza meg. Az eredetileg mechanikus szerkezetű eszköz az olcsó digitális órák elterjedésével lett része a háztartásoknak, hiszen az aktuális idő kijelzésén túl költséghatékony módon lehetett bővíteni funkcióik számát integrált mikrochipjeiknek köszönhetően. A kommunikációs tevékenységnél többet nyújtó mobiltelefonok elterjedésével pedig szinte minden felhasználó zsebébe is került egy. A mechanikus stopperek rugóval, a digitálisak jóval nagyobb pontosságú kristály oszcillátorral működnek.

Manuális stopper

A manuális üzemeltetésű időmérők gyakoribbak, ezek általában három gombbal rendelkeznek kezelőszervként. Egyik gomb segítségével elindíthatjuk és leállíthatjuk a mérést, egy másikkal nullára állíthatjuk az eszköz aktuális állapotát, egy harmadik segítségével pedig részidőket (köridőket) mérhetünk.

Automatikus stopper

Az automatikus működésű stopperek gyakran valamilyen szenzor által adott jel hatására kezdik el, majd fejezik be a mérést. Ezek az eszközök létfontosságúak a laboratóriumokban, mivel gyakran szemmel nem megfelelően érzékelhető kémiai reakciók végbemenetelének idejét határozzák meg velük, illetve sporteseményeken, ahol egy-egy versenyző helyezése századmásodperceken múlhat.

Miért kell kalibrálni a stoppert?

A professzionális eszközök folyamatos kalibrációt és hitelesítést igényelnek. Az időjárási viszonyok, a kísérleti körülmények, illetve a szállítás során fellépő hatások befolyásolhatják a mérési eredményeket. A stopperekhez hasonlóan állandó vizsgálatot igénylő eszközök a parkolóórák, illetve a precízebb munkafolyamatoknál használt visszaszámlálók is. A NIST, azaz az amerikai Országos Műszaki és Szabványügyi Intézet 2009-es tájékoztató kiadványában három módszerről esik szó, amellyel a kalibráció végrehajtható. Az első a közvetlen összehasonlítás egy standard forrással (ez azonban a kísérletet végrehajtó személy reakcióideje miatt nem a legpontosabb), a második az „totalizáló”, a harmadik pedig az időalap módszere.

A másodperc meghatározása az SI szerint: a cézium-133 atom két hiperfinom szintje közötti átmenetkor fellépő sugárzás 9 192 631 770 rezgésperiódusának időtartama.

Stopperórák kalibrálásához érdemes olyan kalibráló laboratórium keresni ahol a stopper kalibrálására fel vannak készülve. Akkreditált kalibráló-laboratórium ide kattintva található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .