Olcsó pendrive az Alibaba-ról?

Az Alibaba és az Aliexpress között a különbség a megbízhatóság. Én elsősorban az Aliexpress használatát ajánlom. Az itt leírt tapasztalat 2-3 évvel ezelőtt történt, azonban segít abban, hogy mire is érdemes odafigyelni egy rendelés során. 

Tehát az elméletileg biztonságosabb Aliexpress-ről rendeltem 2 darab pendrive-ot szinte fillérekért, a tapasztalataim azonban elég vegyesek. 

Maga a folyamat egyszerű, némi angoltudással, és alapvető számítógépes ismeretekkel bárki belevághat, azonban bizonyos dolgokra nagyon oda kell figyelni.


Rendelés, áru

Az Alibaba vásárlás tárgya 2 darab noname pendrive. Választásom az alacsony ár miatt esett rájuk. 

 (2013-as adatok) Ár Forintban Ugyanez Magyarországon
USB 2.0 Flash Drive 64 GB (2 db) 12,97$ ~2800 Ft 11000 Ft-tól
USB 2.0 Flash Drive 512 GB 18,61$ ~4100 Ft !!!180000Ft-tól

Elég hihetetlennek tűnnek az árak, pedig a beszállító még a postát is állja!!! Annyi szerepelt az adatlapon, hogy a meghajtók Guangdong-ban készültek.

Szállítás

Aliexpress MagyarországraA szállítás kor 15-60 napos szállítási időt ígértek, a China Post Air Mail közvetítésével. Ezzel nem is volt semmi probléma, a rendelést 2013. December 17-én indítottam, a csomag ide is ért 2014. 01.06-án, vagyis 20 nap alatt.

A Flash Drive-ok levélként érkeztek Hong Kong-ból, mint "ajándék".

 

 

A Csomag

A Pendrive csomagolásaMiután kibontottam a levelet, a képen látható gyári csomagok fogadtak.

A csomagoláson egyértelmű adatok nem szerepeltek, így az sem hogy a bennük levű pendrive-ok milyen kapacitásúak. Sőt még a gyártót sem sikerült beazonosítanom általuk. 

A műszaki adatok kimerültek a Kompatibilitás, az meghajtó típusa (USB 2.0).

Az első tapasztalatok


A kibontás után bele is dugtam őket a gépbe, gondolom már te is kíváncsi vagy mi van a csomagban :)!

Elsőre nem volt semmi probléma, az 512 GB-os Pendrive-on a rendszer 532 GB szabad helyet látott, a 64 GB-os meghajtón pedig 67 GB-ot. Azonnal el is kezdtem másolni rájuk, hogy lássam mi történik.

A másolási sebesség az átlagos USB 2.0-tól elvárt módon működött. Azonban rövidesen el is kezdődtek a problémák az 512 GB-os eszközzel. Körülbelül 7GB adat másolása után kaptam egy hibaüzenetet, hogy az eszköz nem elérhető. Az Ubuntu ezután elérte a rámásolt adatokat, azonban hozzáférni nem tudott. Próbáltam a formázással, de ez be is tett neki, azóta maga a meghajtó látszik a rendszerben, azonban mountolni már nem sikerül, "No media found" hibaüzenet jön többféle módszer kipróbálása után is.

A jó hír

Elkiabálni ugyan nem akarom, de a 64 GB-os flash még most is működik. Ha ebben változás állna be azonnal jelezni fogom, de most még jó. Ebben a pillanatban 14 GB adat van rajta, és gond nélkül olvassa is őket a rendszer. A dologohoz hozzátartozik hogy ezzel az első lépésem az volt hogy előre megformáztam.

Érdekesség

Az lsusb a jó és a rossz eszköz esetében is elérhető, az azonosítók a következők:

64 GB (ez a jó) 0000:7777 A gyártó a PCIdatabase szerint a Dell, az eszközt azonban nem sikerült azonosítania
512 GB (ez nem működik) 058f:1234 Felismerte az Ubuntu is: Alcor Micro Corp. Flash Drive

 

Garancia

64 és 512 GB-os Pendrive-okAzonnal jeleztem, a kereskedőnek hogy nem működik az egyik terméke, aki még aznap bocsánatot is kért. Rendkívül udvarias volt, megígérte hogy visszautalja a pénzem, még a hibás eszközt sem kell visszaküldenem, csak tegyek meg annyit, hogy pozitívan értékelem. Na róla az ígéret óta nem hallottam:)! Az értékelést a hibás eszközre szerencsére még nem adtam le, és azt tanácsolom senki se tegye ezt, csak akkor, ha már minden rendeződött.

Update: Időközben visszaérkezett a pénz, tehát működött a garancia!

Vedd figyelembe

A cikk nem az Aliexpress-et minősíti hanem az azt használó kereskedők egy részét. Amit én fokozottan figyelembe fogok venni ha ismét innen támad kedvem rendleni valamit.

  • Jobban figyelek az eladó értékelésére. (Mondjuk az ebben az esetben is 97% volt.)
  • Nem vásárolok Noname eszközöket
  • A termék adatlapja itt ugyan megfelelt a valóságnak, de sok esetben ennek is érdemes utána járni.

Tippek

  • Érdeklődsz az Alibaba-t érintő eseményekről? Olvasd a Befektetési Tippek Alibaba.com-al foglalkozó rovatát. Itt elérheted.

 

Hasznos volt számodra a cikk? Mást tapasztaltál? Írd meg nekem a saját történeted!

Tetszett a cikk? Ha megosztod azzal sokat segítesz!

Sign In